Kalin: Assadov režim je nelegitiman

Turska s Međunarodnim monetarnim fondome neće imati bilo kakav kontak, kaže Ibrahim Kalin (Arhiva)

Glasnogovornik Ureda turskog predsjednika Ibrahim Kalin izjavio je u ponedjeljak da je režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada nelegitiman.

“Assadov režim u Siriji je nelegitiman, daleko od toga da obećava budućnost za tu zemlju”, rekao je on tokom sastanka turskog kabineta u Ankari.

“Mapa puta za sirijski Manbij već je trebala biti realizirana. Taktika odugovlačenja nikome neće biti od koristi”, dodao je Kalin.

Naglasio je da će Turska i dalje odlučno nastaviti borbu protiv pripadnika oružanih grupa – kako u Siriji, tako i u Iraku i drugim regijama.

Dodao je kako zvanična Ankara nastavlja razgovore s Amerikancima, Rusima, Irancima i drugim stranama u vezi s pitanjem uspostave sigurne zone na sjeveru Sirije.

“Kontrola nad tom zonom bi trebala biti u rukama Turske, a ne u rukama neke druge sile”, kazao je Kalin.

MMF je dio turske prošlosti

Dotakao se i ekonomske situacije u zemlji, dodajući kako su se pojavile određene tvrdnje da će se “Turska nakon izbora u martu obratiti Međunarodnom monetarnom fondu”.

“Neka se naši poslovni krugovi i građani ne osvrću na ove glasine. Ovo su pokušaji da se zamagli percepcija o turskoj ekonomiji. Manje-više pretpostavljamo odakle dolaze ove operacije.”

“Pratimo sve ove pokušaje. Također, nema riječi o tome da će Turska s MMF-om ni prije izbora niti poslije imati bilo kakav kontakt, vezu ili novi proces. Godine MMF-a za Tursku su dio prošlosti”, rekao je Kalin.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada