Inspektori EU-a u Poljskoj: Istraga o izvozu mesa bolesnih krava

U poljskim pogonima za preradu mesa godišnje se proizvodi približno 560.000 tona govedine, od čega se izvozi 80–85 posto (EPA)

Inspektori Evropske unije danas počinju jednosedmičnu istragu u Poljskoj nakon što se u javnosti pojavila vijest o klanju bolesnih krava i izvozu nekoliko hiljada kilograma tog mesa u više od deset zemalja Unije.

Istraga zvaničnika Evropske komisije trajat će do nedjelje, prenosi agencija AP.

Ona je pokrenuta nakon što su novinari poljske televizije TVN u tajnosti snimili kako se oboljele krave unose u jednu klaonicu u poljskom gradu Ostrow Mazowiecka, gdje ih radnici noću kolju i potom njihovo meso prodaju uz veoma malu ili gotovo nikakvu veterinarsku kontrolu, prenosi Tanjug.

Poljska, veliki izvoznik goveđeg mesa, prijavila je problem evropskom Brzom sistemu uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF), koji ima zadatak spriječiti distribuciju proizvoda koji predstavljaju rizik za zdravlje potrošača.

Sumnjiva govedina

Meso iz klaonice u Poljskoj distribuirano je u 12 država – Estoniju, Finsku, Francusku, Latviju, Litvaniju, Mađarsku, Njemačku, Portugal, Rumuniju, Slovačku, Španiju i Švedsku, prema informacijama sistema za brzo uzbunjivanje za hranu i hranu za životinje iz Evropske unije.

Poljska je izvezla 2.700 kilograma sumnjive govedine u zemlje EU-a, izjavio je šef poljske veterinarske službe nakon što se u javnosti pojavio televizijski snimak koji pokazuje kako radnici jedne kompanije ubijaju bolesne krave i zatim to meso šalju u prodaju.

U poljskim pogonima za preradu mesa godišnje se proizvodi približno 560.000 tona govedine, od čega se izvozi 80–85 posto.

Šef poljske veterinarske službe u međuvremenu je potvrdio da je policija pokrenula kriminalističku istragu u dvije kompanije nakon otkrića novinara.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada