Hrvatska podržava Guaidoa kao privremenog predsjednika Venecuele

Juan Guaido
Juan Guaido je umanjio mogućnost postizanja velikog napretka u pregovorima (Reuters)

Hrvatska podržava Juana Guaidoa kao privremenog predsjednika Venezuele te da u tom svojstvu provede predsjedničke izbore kao dio rješenja krize u ovoj zemlji, priopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ove zemlje.

Ministarstvo je izrazilo zabrinutost najnovijim događanjima u Venezueli i daljnjim produbljivanjem političke, gospodarske i humanitarne krize te je snažno osudilo kršenje ljudskih prava i vladavine prava i nasilje koje je dovelo do smrti i ozljeđivanja građana i brojnih uhićenja.

“Hrvatska podupire demokratski izabrana legitimna tijela Venezuele, Nacionalnu skupštinu i njezinog predsjednika, da, u skladu s Ustavom, u svojstvu privremenog predsjednika, provede slobodne, pravedne i demokratske predsjedničke izbore i osigura legitimitet institucija”, navodi MVEP u priopćenju, kako prenosi Hina.

Cerar će predložiti podršku Guaidou

“U tom se pogledu Hrvatska u zajedničkoj izjavi pridružila drugim državama članicama Europske unije”, kaže MVEP.

“Ističemo važnost iznalaženja mirnog i demokratskog rješenja, u okviru održivog političkog procesa, koji treba uključivati održavanje slobodnih, transparentnih i vjerodostojnih predsjedničkih izbora, u skladu s međunarodnim demokratskim standardima i ustavom Venezuele”, navodi se u priopćenju.

Ministarstvo u priopćenju piše kako je Hrvatska, u okviru nastojanja za mirno prevladavanje aktualne krize, podržala uspostavu međunarodne kontaktne skupine za Venezuelu, koja treba pomoći u stvaranju uvjeta za vjerodostojni politički proces i održavanje izbora.

“S partnerima u EU radimo na omogućavanju pružanja humanitarne pomoći, koju zbog zabrane režima nije moguće dostaviti. U tom kontekstu Hrvatska je posebno zabrinuta za brojnu hrvatsku zajednicu koja živi u Venezueli”, zaključuje se u objavi Ministarstva.

U međuvremenu je slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar najavio u ponedjeljak kako će predložiti Vladi da Slovenija prizna Guaidoa za prijelaznog predsjednika Venezuele, kako bi on raspisao izvanredne predsjedničke izbore.

Cerar je to rekao nakon sjednice parlamentarnog Odbora za vanjske poslove, održane iza zatvorenih vrata, prenosi Tanjug agenciju STA.

Podijeljenost u Evropskoj uniji

Više europskih prijestolnica priznalo je ranije u ponedjeljak Guaidoa za privremenog predsjednika Venezuele, nakon što je Nicolas Maduro odbio popustiti pred ultimatumom i sazvati predsjedničke izbore.

Europska unija podijeljena je s tim u vezi.

Neke zemlje, poput Italije i Grčke, odlučile su da će pričekati da vide kako će se situacija dalje razvijati prije nego donesu odluku.

Guaidoa su priznale Španjolska, Velika Britanija, Austrija, Švedska, Danska, Francuska, Njemačka, Nizozemska, Latvija i Litva.

Španjolska, Velika Britanija, Francuska, Austrija i Njemačka bile su među prvima koje su to učinile.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada