Francuska: Guaido ima pravo održati nove izbore u Venecueli

Le Drian: 'Bez garancija Therese May radije bih prihvatio Brexit bez dogovora' (Arhiva)

Francuska je pojačala pritisak na venecuelskog predsjednika Nicolasa Madura u ponedjeljak, naglasivši da samoproglašeni predsjednik Juan Guaido ima pravo organizirati nove predsjedničke izbore.

“Guaido ima sposobnost i zakonitost da organizira nove izbore”, rekao je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian za radio France Inter.

Očekuje se da će nekoliko evropskih država od ponedjeljka početi priznavati Guaidoa za predsjednika, nakon osmodnevnog roka koji je dat prošlog vikenda Maduru da sazove nove izbore.

Španija, Francuska, Njemačka, Velika Britanija, Holandija, Portugal i Austrija zatražile su da Maduro sazove prijevremene izbore, rekavši da će u suprotnom priznati Guaidoa za predsjednika Venecuele.

Maduro je u nedjelju odbacio ultimatum rekavši da neće popustiti pod pritiscima onih koji žele njegov odlazak i podupiru njegovog protivnika, Juana Guaidoa.

Evropljani podilaze Trumpu

Španjolski premijer Pedro Sanchez trebao bi dati službenu izjavu u ponedjeljak, kada se očekuje da će priznati Juana Guaidoa za predsjednika.

Venecuelski socijalistički vođa, koji je optužen da je vodio tu zemlju članicu OPEC-a kao diktator koji je uništio ekonomiju, rekao je da evropska vladajuća elita podilazi američkom predsjedniku Donaldu Trumpu i njegovim planovima.

Le Drian je rekao kako će se Francuska savjetovati s evropskim partnerima oko Venecuele te da je imperativ da se sukob završi bez građanskog rata, u miru.

Sjedinjene Države, Kanada i nekoliko latinoameričkih država priznali su Guaidoa za novog predsjednika.

Maduro, za čije je vladavine došlo do ekonomske propasti Venecuele i egzodusa miliona građana, ima podršku Rusije, Kine i Turske.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada