Evropska unija zabrinuta zbog novih testiranja iranskih raketa

Raketa, Iran
Iran je u subotu predstavio novi krstareći projektil, s dosegom od 1.300 kilometara (EPA)

Europska unija izrazila je u ponedjeljak zabrinutost zbog lansiranja i novih testiranja iranskih balističkih raketa te pozvala Teheran da zaustavi takve aktivnosti, koje produbljuju nepoverenje i destabiliziraju regiju.

“Iran nastavlja s naporima da poveća opseg i preciznost svojih raketa, zajedno s povećanjem broja testiranja i operativnih lansiranja i ove aktivnosti produbljuju nepovjerenje i doprinose regionalnoj nestabilnosti”, navodi se u zajedničkoj izjavi EU-a o Iranu, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Tajnik iranskog Vijeća za nacionalnu sigurnost rekao je prošli tjedan kako Teheran ne namjerava povećavati domet svojih projektila, no nastavit će raditi na svojoj satelitskoj tehnologiji kako bi poboljšao preciznost.

O kapacitetima nema pregovora

“Iran nema znanstveno i operativno ograničenje za povećanje dometa vojnih projektila, no na temelju svoje obrambene doktrine, kontinuirano radi na povećanju preciznosti projektila i ne namjerava povećati njihov domet”, rekao je Ali Shamkhani, bliski suradnik vrhovnog vođe ajatolaha Alija Khameneija, a prenijela državna televizija IRIB.

Iranski ministar obrane Amir Khatami kazao je ranije da se o kapacitetima projektila ne može pregovarati, odbivši poziv europskih zemalja i SAD-a da bi trebali ograničiti raketnu tehnologiju, prenijela je Hina.

“Neprijatelji kažu da bi trebalo eliminirati snagu iranskih projektila, no u više navrata smo rekli da nećemo pregovarati o kapacitetu svojih projektila”, rekao je Khatami, kako ga je citirala novinska agencija Tasnim.

Iran je u subotu, tijekom obilježavanja 40. godišnjice Islamske revolucije iz 1979. godine, predstavio novi krstareći projektil s dosegom od 1.300 kilometara.

Neuspješan pokušaj lansiranja

“Krstareći projektil treba jako malo vremena za pripremu te može letjeti na niskim visinama”, kazao je Khatami tijekom ceremonije predstavljanja projektila.

On je naglasio da je to projektil zemlja-zemlja pod nazivom Hoveizeh, iz obitelji projektila Soumar, koje su predstavljene 2015. godine.

Zapadni stručnjaci kažu kako Iran često pretjeruje u predstavljanju svojeg naoružanja, iako postoji zabrinutost oko njihovih dalekometnih balističkih projektila.

Iran je u siječnju izveo neuspješni pokušaj lansiranja satelita u Zemljinu orbitu, ignorirajući upozorenja Washingtona da to ne pokušava učiniti.

Washington je, također prošli mjesec, upozorio Teheran da odustane od tri planirana testiranja projektila, za koja kaže da krše rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, jer koriste balističku raketnu tehnologiju.

Teheran: To su odbrambeni projektili

Rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a poziva Teheran da se suzdrži osam godina od razvoja balističkih projektila koji mogu nositi nuklearno oružje.

Iran naglašava da testiranja ne krše rezoluciju te demantira da su projektili sposobni nositi nuklearne bojeve glave.

Napominje kako su ti projektili obrambeni i koriste se za zastrašivanje.

Američki predsjednik Donald Trump povukao je SAD prošle godine iz iranskog nuklearnog sporazuma potpisanog 2015. godine te je ponovno nametnuo sankcije Iranu koje su bile ukinute u skladu sa sporazumom, s time da Teheran obustavi svoj nuklearni program.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada