Britanski vojnici imali dozvolu da ubijaju civile u Iraku i Afganistanu

Jedan vojnik koji je služio u Basri 2007. godine kazao je da nikada nije vidio takvo bezakonje (Reuters)

Britanski vojnici imali su dozvolu da pucaju na nenaoružane civile u Iraku i Afganistanu, objavio je portal Middle East Eye sa sjedištem u Londonu.

Autor teksta Ian Cobain razgovarao je s nekoliko bivših pripadnika britanske vojske, koji su potvrdili da su imali naređenje da otvaraju vatru na civile za koje bi sumnjali da ih prate, takozvane dojavljivače.

Ovo naređenje izdato je zbog pretpostavke da bi nenaoružani civili mogli biti odgovorni za postavljanje mina pored puteva, ili za praćenje vojnika za potrebe dojavljivanja naoružanim neprijateljskim jedinicama.

Tako su britanski vojnici mogli pucali na civile čak i kada ne bi imali dokaze da predstavljaju prijetnju po njihovu sigurnost.

‘Ubijenim tinejdžerima podmetali puške’

Prema izvještaju, jedan od vojnika u južnom Iraku tvrdio je da je njemu i ostali vojnicima rečeno da imaju dozvolu pucati u svakoga ko bi se ponašao sumnjivo.

Druga osoba rekla je da je njemu i ostalim vojnicima rečeno da će biti zaštićeni ukoliko bi zbog eventualnog incidenta vojna policija pokrenula istragu o događaju.

“Naši komandiri su nam govorili: ‘Štitit ćemo vas ako bude istrage. Samo recite da ste se plašili da su vam životi u opasnosti. Te riječi će vas zaštititi…'”, rekao je za Middle East Eye jedan od bivših vojnika.

Drugi vojnik, koji je služio u Basri 2007. godine, kazao je da nikada nije vidio takvo bezakonje.

“Pucali smo i na starije, i na mlađe ljude. Mogli ste ubiti svakoga ko vam se činio teroristom. Ali, kako smo mogli znati ko nam je bio prijetnja? Nisu nas svi pratili. Neki ljudi su jednostavno držali telefone uz sebe”, rekao je on.

Jedan od ispitanih vojnika kazao je da je svjedočio zataškavanju nakon što su. uz dva ubijena tinejdžera u koja su britanski vojnici pucali, postavljene automatske puške sovjetske proizvodnje, kako bi izgledalo da se radi o talibanima.

Protuzakonito otvaranje vatre

Vjerovatno je iz tog razloga, kako je dodao drugi vojnik, u bazi bilo sličnih komada automatskog oružja.

“Prilično sam siguran da su ih držali zbog takvih slučajeva”, dodao je on.

Prema ekspertima za vojno pravo, otvaranje vatre na dojavljivače ne smatra se protuzakonitim sve dok su angažirani u neprijateljskim aktivnostima, no i u to slučaju treba postojati element sumnje.

Portal nije mogao doći do nezavisne potvrde o tvrdnjama osoba koje je Cobain intervjuirao, dok je Ministarstvo odbrane Velike Britanije odbilo komentirati navode.

Izvor: Al Jazeera i portali


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada