Barnier: Nema novih pregovora o sporazumu, pa ni o ‘backstopu’

Michel Barnier
Michel Barnier kaže da je 'backstop' jedino operativno rješenje za pitanje irske granice (EPA)

Europska unija neće ponovno otvarati pregovore o sporazumu o Brexitu, što uključuje i kontroverzni “backstop”, poručio je pregovarač EU-a Michel Barnier, dodavši kako se nakon odlaska Velike Britanije iz saveza može raditi na alternativnom rješenju za granicu dviju Irska.

U objavi na Twitteru nakon susreta s nizozemskim premijerom Markom Rutteom u Den Haagu, Barnier je napisao: “Postoji potpuna suglasnost da se sporazum o izlasku ne može ponovno otvarati. ‘Backstop’ je danas jedino operativno rješenje za pitanje irske granice. EU je spremna raditi na alternativnim rješenjima tijekom prijelaznog razdoblja”, prenosi Hina.

Takozvani backstop je zaštitni mehanizam kojim se želi izbjeći ponovna uspostava graničnih kontrola između Irske, članice EU-a, te Sjeverne Irske, koja će, u okviru Velike Britanije, napustiti taj savez. 

Britanci službeno napuštaju EU 29. ožujka, no britanski zastupnici odbijaju ratificirati sporazum koji je premijerka Theresa May postigla u pregovorima s Bruxellesom.

Amandman ‘N’

Njime bi se Velikoj Britaniji omogućilo da zadrži trenutačne trgovinske odnose s Europom tijekom tranzicijskog perioda barem do kraja iduće, a potencijalno još dvije dodatne godine.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i Barnier poručili su prošlog tjedna u Europskom parlamentu da nema alternativnog rješenja za “backstop”, dio sporazuma o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a koji za cilj ima ostaviti granicu između europske članice Irske i Sjeverne Irske otvorenom.

Dan nakon izglasavanja amandmana ‘N’ u Donjem domu britanskog Parlamenta, kojim se traže “alternativna rješenja” za “backstop”, Juncker je podsjetio da Ujedinjeno Kraljevstvo izlazi iz EU-a za manje od dva mjeseca i upozorio da pregovori o Brexitu nisu igra.

Donji dom Parlamenta je u utorak navečer s 317 glasova za i 301 protiv izglasao je amandman ‘N’ konzervativnog zastupnika Grahama Bradyja, no alternativna rješenja nisu specificirana.

‘Nema boljeg rješenja od backstopa’

Pregovarač EU-a za Brexit uvjeren je kako nema boljeg rješenja od “backstopa”.

“Trebale su nam dvije godine da dođemo do takvog rješenja. Trebamo ‘backstop’ baš takav kakav jest”, kazao je Barnier.

Britanski zastupnici odbacili su prošlog utorka dva amandmana kojima bi Parlament spriječio da Velika Britanija izađe iz EU-a bez sporazuma ne uspije li premijerka May potvrditi sporazum u veljači.

Poslije su tijesno prihvatili prijedlog kojim se Vlada poziva da zaustavi potencijalni neuredni sporazum o izlasku. 

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada