Vijeće sigurnosti UN nije usvojilo program rada za februar zbog Kosova

Zapadne zemlje članice Vijeća sigurnosti UN zalažu se za promenu formata i dinamike sednica o Kosovu (EPA)

Savet bezbednosti UN odložio je formalno usvajanje programa rada za februar zbog neslaganja oko toga da li će u dnevni red biti uvršten redovan tromesečni izveštaj o Kosovu.

To je novinarima u Njujorku rekao Anatolio Ndong Mba, ambasador Ekvatorijalne Gvineje koja u februaru predsedava Savetu bezbednosti UN.

Govoreći o mesečnom programu rada, Ndong je rekao da su pojedine zemlje izrazile zabrinutost zbog najavljenog plana da se o redovnom kvartalnom izveštaju o radu misije UN na Kosovu (Unmik) raspravlja na sednici 7. februara.

Te članice, kako je naveo, veruju da je održavanje otvorenih sednica na temu Kosova svaka tri meseca previše često, objavljeno je na sajtu svetske organizacije.

Ndong je podsetio da je neslaganja oko rasprave o Kosovu u SB UN bilo i prošle godine i izrazio nadu da će zemlje članice uskoro postići sporazum o ovom pitanju i izbeći proceduralno glasanje o dnevnom redu.

Šef diplomatije Srbije Ivica Dačić nedavno je izjavio da će SB UN raspravljati o Kosovu 7. februara.

Dačić: Herojski potez Ekvatorijalne Gvineje

On je rekao da je “Ekvatorijalna Gvineja, koja predsedava… herojski postupila kada je stavila Kosovo na dnevni red sednice za februar”, ali da je taj potez naišao na protivljenje nekih zemalja.

Savet bezbednosti UN je od 1999. i usvajanja rezolucije 1244, raspravljao o Kosovu svaka tri meseca.

Ta praksa prekinuta je u avgustu 2018, kada je Velika Britanija kao predsedavajuća odbila da stavi izveštaj o radu Unmika na dnevni red.

O izveštaju o radu Unmika SB UN je ponovo raspravljao u novembru kada je tim telom predsedavala Kina.

Zapadne zemlje članice Saveta bezbednosti UN zalažu se za promenu formata i dinamike sednica o Kosovu, kao i za smanjenje budžeta Unmika, tvrdeći da situacija na Kosovu ne predstavlja stvarnu pretnju po međunarodni mir i bezbednost.

Beograd smatra da pitanje Kosova nije rešeno i da situacija na terenu ukazuje na neophodnost daljeg prisustva i angažman Unmika u nesmanjenom obimu i nepromenjenom mandatu i u tome ima podršku Pekinga i Moskve.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada