Prvi sastanak Kontakt grupe za Venecuelu 7. februara

Kontakt grupa želi pomoći u organizaciji novih predsjedničkih izbora u Venecueli, saopćili su Mogherinijeva i Vazguez (EPA)

Prvi sastanak međunarodne Kontakt grupe koju je formirala Evropska unija (EU) da bi pomogla u organizaciji novih predsedničkih izbora u Venecueli biće održan 7. februara u Montevideu, saopštili su šefica evropske diplomatije Federica Mogherini i predsednik Uragvaja Tabare Vazquez.

“Urugaj i EU zajednički će organizovati u četvrtak, 7. februara” sastanak koji će biti održan u Montevideu na ministarskom nivou, navodi se u zajedničkom saopštenju Mogherinijeve i Vazqueza.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost najavila je nedavno formiranje Kontakt grupa koju čine zemlje Unije i nekoliko latinoameričkih država.

Ona je rekla da Kontakt grupa sebi daje rok od 90 dana za postizanje “pozitivnih rezultata” u cilju da se stvore uslovi neophodni za politički proces koji će omogućiti građanima Venecuele da sami odluče o svojoj budućnosti putem slobodnih i transparentnih izbora.

U Kontakt grupi se nalaze Nemačka, Španija, Francuska, Italija, Portugal, Holandija, Velika Britanija, Švedska, Bolivija, Kostarika, Ekvador i Urugvaj.

Francuska: Madurov prijedlog je farsa

Šest evropskih zemalja – Nemačka, Španija, Francuska, Holandija, Portugal i Velika Britanija su postavile ultimatum, čiji rok ističe, za raspisivanje novih predsedničkih izbora u Venecueli, ili će, u protivnom, priznati lidera Juana Guaida za privremenog predsednika zemlje dok on sam ne raspiše izbore.

Predsednik Venecuele Nicolas Maduro, koji ima podršku Rusije, Kine, Severne Koreje, Turske i Kube, izjavio je da je spreman na prevremene parlamentarne izbore isključujući mogućnost novih predsedničkih izbora.

Francuska ministarka za evropska pitanja Nathalie Loiseau ocenila je kao “farsu” predlog predsednika Venecuele Nikolasa Madura o organizovanju prevremenih parlamentarnih izbora i dodala da ukoliko ne raspiše predsedničke izbore, Francuska će priznati njegovog protivnika Juana Guaida za privremenog predsednika.

“Ultimatum ističe večeras. Ako se Maduro do večeras ne angažuje u raspisivanju predsedničkih izbora, smatraćemo Gvaida legitimnim da ih raspiše umesto njega. Smatraćemo Gvaida za prelaznog predsednika do narednih legitimnih (predsedničkih) izbora”, rekla je Nathalie Loiseau u nedelju.

Prema njenim rečima, izbori u maju na kojima je Maduro pobedio bili su “farsa”.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada