Mediji: Macron potajno priprema referendum

Za sada još nije poznato kako bi moglo glasiti pitanje na referendumu koji bi Macron raspisao (EPA)

Da bi se izvukao iz krize nastale zbog protesta antivladinog pokreta “Žuti prsluci”, francuski predsednik Emmanuel Macron razmatra mogućnost referenduma, a čak sve ozbiljnije razmišlja da glasanje organizuje baš na dan izbora za Evropski parlament, 26. maja, piše Le Journal du Dimanche.

Pozivajući se na neimenovane visoke izvore, francuski list kao opipljiv dokaz za takav scenario navodi da je kancelarija za izbore pri Ministarstvu unutrašnjih poslova, koja je zadužena za organizovanje glasanja, krajem ove sedmice kontaktirala štamparije kako bi bila spremna za “dan D”, ako šef države potvrdi taj datum.

Unapred je, navodi se, rezervisan papir namenjen za “izborni materijal”, to jest koverte i listići što, kako ocenjuje list, nagoveštava da će propisni tender biti raspisan u narednim nedeljama, čim Jelisejska palata da zeleno svetlo.

Ističe vrijeme za odluku

Ako je verovati pojedinim bliskim saradnicima predsednika Francuske, ostalo mu je još svega nekoliko dana da “pritisne dugme”, te će morati da odluči brzo – za manje od nedelju dana.

Prema istom, neimenovanom izvoru na koji se list poziva, mogućnost da se referendum održi 26. maja je “veoma velika”.

Macron je u četvrtak novinarima rekao da o referendumu “treba razmisliti”, ali francuski list tvrdi da je, zapravo, njegovo razmišljanje o tome skoro već završeno.

Organizovanjem referenduma 26. maja, vlada bi pokušala da sebi poboljša rejting odmah nakon objavljivanja zaključaka velike nacionalne debate, što bi trebalo da se dogodi 9. i 16. marta u generalnim skupštinama sačinjenim od građana izvučenih žrebom, zaključuje francuski nedeljnik.

Nije poznato kako bi moglo da glasi referendumsko pitanje, ali francuski mediji spekulišu da bi moglo imati veze za smanjenjem broja poslanika u parlamentu ili sa skraćenjem mandata poslanika.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada