Guaido najavio nove proteste protiv Madura 12. februara

Guaida podupiru Sjedinjene Američke Države, većina latinoameričkih i neke europske zemlje (EPA)

Venezuelski oporbeni čelnik Juan Guaido koji se proglasio predsjednikom, najavio je u subotu pred tisućama pristaša okupljenih u Caracasu nove prosvjede protiv socijalističkog predsjednika Nicolasa Madura.

Pozivajući prosvjednike na “nastavak prosvjeda na ulici” Juan Guaido je pozvao na “dva važna skupa”, jedan na Dan venezuelske mladeži 12. veljače i drugi povezan s dopremom humanitarne pomoći, kojega nadnevak nije otkrio.

Nešto ranije, oporbeni čelnik je rekao da će ovih dana na kolumbijsku granicu, u Brazil i na “karipski otok” stići humanitarna pomoć namijenjena Venezueli i zatražio od vojske da je propusti.

Tisuće prosvjednika okupile su se u subotu u Caracasu, jedni su tražili od Madura da prepusti vlast samoproglašenom predsjedniku Juanu Guaidou, a drugi su obilježavali 20. obljetnicu bolivarske revolucije i potvrdili potporu Maduru.

Borba za vlast

U Venezueli, naftom bogatoj zemlji koja je nekoć bila najbogatija u Latinskoj Americi, dvojica čelnika se bore za vlast: Nicolas Maduro kojeg ne priznaje dio međunarodne zajednice i njegov politički protivnik Juan Guaido kojeg podupiru Sjedinjene Države, većina latinoameričkih i neke europske zemlje.

Napetost raste sa svakim novim pozivom na prosvjede.

Četrdesetak ljudi je poginulo, a više od 850 je uhićeno od početka prosvjeda 21. siječnja, pokazuju podaci UN-a.

Američki potpredsjednk Mike Pence koji je u petak boravio u posjetu Miamiju, rekao je da je “došlo vrijeme da se Madurova diktatura jednom zauvijek prekine”.

“SAD će i ubuduće činiti diplomatski i gospodarski pritisak kako bi osigurao miran prijelaz u demokraciju”, istaknuo je.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada