Evropski sud: Njemačka ispravno osudila biskupa zbog poricanja holokausta

Od početnih 12.000 evra novčane kazne, tokom žalbenih postupaka Williamsonu je novčana kazna smanjena na 1.800 evra (EPA)

Evropski sud za ljudska prava potvrdio je odluke nemačkih sudova da je britanski biskup iz Kenta Richard Williamson izvršio krivično delo “podsticanje na mržnju” zbog poricanja hololausta i postojanja gasnih komora u kojima su ubijani Jevreji u vreme nacističkog režima.

U odluci Evropskog suda konstajuje se da je Williamsonova predstavka protiv Nemačke zbog “kršenja prava na slobodu govora” neprihvatljiva i da su nemački sudovi doneli ispravnu odluku proglasivši britanskog biskupa krivim.

Od početnih 12.000 evra novčane kazne, tokom žalbenih postupaka Williamsonu je novčana kazna smanjena na 1.800 evra, a Evropski sud je u svojoj odluci konstatovao da je to “blaga kazna”.

Ova odluka je konačna i na nju ne postoji pravo žalbe.

U presudi objavljenoj na sajtu suda, Evropski sud je zaključio da je Williamson dobrovoljno dao intervju u kojem je porekao Holokaust.

Nije se ogradio od sadržaja izjava

Intervju je dao u Nemačkoj novinaru koji radi za švedski tv kanal SVT-1, uprkos što je znao da takve izjave podležu u Nemačkoj krivičnoj odgovornosti.

Nije insistirao tokom intervjua da ne bude emitovan u Nemačkoj i nije razjasnio sa novinarem ili TV kanalom kako će intervju biti objavljen.

Evropski sud je zaključio da je prihvatljiva odluka nemačkog suda da je krivično delo počinjeno u Nemačkoj, jer je intervju smimljen u toj zemlji (iako je emitovan u Švedskoj, ali je kasnije preko Zou tubea bio vidljiv širokom auditorijumu).

Takođe je istakao da se Williamson nije nijednom ogradio od sadržaja datih izjava, niti se žalio da su nemački sudovi pogrešno ocenili njihov sadržaj.

“To vodi zaključku Suda da je Williamson hteo pravo na slobodu govora da upotrebi radi promovisanja ideja koje su suprotne duhu Konvencije o ljudskim pravima”, navodi se u odluci suda i dodaje da je odlučivanje nemačkih sudova proporcionalno legitimnom cilju kojem se teži kao neophodnom u demokratskom društvu“.

Dva puta izopćen iz crkve

Takođe, Evropski sud je primetio da države koje su doživele nacističke užase mogle, u svetlu njihove istorijske uloge i iskustva, smatraju da imaju posebnu moralnu odgovornost da se distanciraju od masovnih zločina koje su počinili nacisti.

Novinske agencije AFP i Dojče vele prenele su da je Williamson ranije bio član ultra-konzervativnog društva Svetog Pija X, u vreme davanja sporne izjave i da je odatle izbačen 2012. godine zbog neposlušnosti.

Prethodno je iz Vatikana bio ekskomuniciran 1988. godine jer ga je zaredio fundamentalistički arhiepiskop protiv papinskih naredbi, prenose agencije.

Francuska agencija navodi da je Williamsonu dozvoljen povratak u crkvu 2009. godine, kao deo poteza tadašnjeg pape Benedikta poreklom iz Nemačke, da “zaleči” raskol izmedu Vatikana i fundamentalista.

Podseća da je ta odluka je usledila nekoliko dana nakon emitovanja spornog intervjua u kojem Williamson poriče holokaust i da je Vatikan ubrzo saopštio da nije znao za te izjave.

Williamson je drugi put izopšten iz crkve 2015. godine nakon što je posvetio novog biskupa u Brazilu uprkos tome što nije bio ovlašćen da to učini.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada