Žene ostvaruju tri četvrtine zakonskih prava zajamčenih muškarcima

Žena, Posao, radnica
Žene zauzimaju 28 posto menadžerskih pozicija i 18 posto direktorskih položaja globalno (AFP)

Žene širom svijeta ostvaruju tek tri četvrtine zakonskih prava zajamčenih muškarcima, pokazalo je najnovije istraživanje Svjetske banke.

Istraživanje “Žene, posao i zakoni 2019.” uključuje indeks razlika između žena i muškaraca, utvrđen na temelju podataka prikupljenih tijekom deset godina iz 187 zemalja svijeta.

Rezultati pokazuju napredak u promatranom razdoblju, iskazan u rastu ukupnog indeksa sa 70 na 75 bodova, od mogućih 100, prenosi Hina. 

U Svjetskoj banci pripisuju to poboljšanje ukupno 274 reforme provedene u 131 zemlji kojima se jamči viši stupanj uključenosti žena u svijet rada.

Reforme donose poboljšanja

Među poboljšanjima u Svjetskoj banci izdvajaju prijedloge zakona protiv seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu u 35 zemalja, čime su zaštićene dvije milijarde žena.

Ističu i ukidanje ograničenja zapošljavanja žena u pojedinim privrednim sektorima. 

Ukupno je šest zemalja – Belgija, Danska, Francuska, Latvija, Švedska i Luksemburg – zabilježilo maksimalnih stotinu bodova, “što znači da ženama i muškarcima osiguravaju ista zakonska prava na mjerenim područjima”, ističe se u priopćenju Svjetske banke.

Prije deset godina nijedna zemlja nije jamčila jednakost žena i muškaraca.

Slijedi skupina zemalja s po 97,50 bodova, koja uključuje Austriju, Kanadu, Estoniju, Finsku, Grčku, Irsku, Portugal, Španjolsku i Veliku Britaniju.

Među kriterije kojima se mjeri jednakost spolova u visini mirovine spada i eksplicitni mirovinski kredit za razdoblje posvećeno skrbi o djeci.

Na dnu ljestvice S. Arabija, UAE i Sudan

Na dnu su ljestvice ukupno 187 zemalja s manje od 30 bodova i najizraženijom razlikom u pravnom položaju žena i muškaraca Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Sudan.

“Kada bi žene imale jednake mogućnosti kao muškarci da ostvare svoj puni potencijal, svijet bi bio ne samo pravedniji već i prosperitetniji”, zaključila je u priopćenju privremena predsjednica Svjetske banke Kristalina Georgijeva.

Reforme u mnogim zemljama korak su u pravom smjeru, ali “2,7 milijardi žena i dalje nemaju istu mogućnost izbora radnih mjesta kao muškarci”, upozorila je Georgijeva.

Izvor: Agencije