Turska postavila meteorološku stanicu na Antarktiku

Meteorološka stanica postavljena je nakon četiri dana rada u teškim uvjetima (Anadolija)

Turska je postavila važnu meteorološku posmatračku stanicu na Antarktiku, najhladnijem kontinentu na planeti.

Generalna direkcija za meteorologiju (MGM) Ministarstva poljoprivrede i šumarstva Turske uspostavila je prvu automatsku posmatračku meteorološku stanicu.

Ranije, u februaru ove godine, turski tim otputovao je na Antarktik u okviru treće nacionalne naučne ekspedicije od 30 dana.

Meteorološka stanica na otoku Horseshoe (“Potkovica”) postavljena je nakon četiri dana rada u teškim uvjetima zbog lošeg vremena.

“Izdržali smo vjetar i hladnoću dok smo postavljali stanicu. Parametri kao što su temperatura i vlažnost zraka, atmosferski pritisak i visina snijega mjerit će se ovom stanicom”, izjavio je inženjer MGM-a Mehmet Yikilmaz za Anadoliju.

Ističući da je teško nositi materijal dok puše jak vjetar, Yikilmaz je rekao da je približno 450 kilograma materijala dovezeno na otok helikopterom, a zatim odneseno na brod, gdje je baza.

Dodao je da je uređaj za mjerenje ozona na kontinentu postavljen dugoročno, ali da je zasad prioritet prikupljanje meteoroloških podataka.

Proučavali utjecaje klimatskih promjena

Nova stanica bilježit će meteorološke podatke kao što su brzina i smjer vjetra, temperatura i vlažnost zraka, količina padavina, visina snijega, globalno Sunčevo zračenje i trajanje Sunčevog svjetla za dvije godine.

Podaci će biti snimljeni u bazu podataka nakon što budu preneseni na centralni server posredstvom komunikacije satelitskim modemom. Svi podaci o posmatranju bit će proslijeđeni srodnim odjeljenjima za istraživačke studije.

U aprilu 2016. prvi turski tim istraživača, koji je uključivao doktore, botaničare, geologe i okeanografe sa sedam univerziteta, otputovao je na Antarktik kako bi proučavao utjecaje klimatskih promjena.

Antarktik, koji nema autohtono stanovništvo i kojim ne vlada nijedna država, naziva se “kontinentom za mir i nauku”. Služi kao zona naučno-istraživačkog rada od potpisivanja Antarktičkog ugovora 1959.

Turska trenutno ima status posmatrača, a nada se da će uskoro dobiti status konsultanta.

Najniža temperatura ikad na Antarktiku zabilježena je 1983, a iznosila je -89 Celzijevih stepeni.

Tokom ljeta živa na termometru može se popeti i do -15 Celzijevih stepeni.

Izvor: Agencije