SAD: Maduro bi bio odgovoran ako bi se Guaidu nešto desilo

Predsjednik Donald Trump se priprema za susret s legitimnim predsjednikom Venecuele, a to je Juan Guaido, kaže Wood (Anadolija)
Predsjednik Donald Trump se priprema za susret s legitimnim predsjednikom Venecuele, a to je Juan Guaido, kaže Wood (Anadolija)

Američki ambasador zadužen za pitanja razoružanja Robert Wood izjavio je da su Sjedinjene Američke Države odbile poziv Venecuele na dijalog.

“Predsjednik Donald Trump se priprema za susret s legitimnim predsjednikom Venecuele. A to je Juan Guaido”, rekao je Wood na sastanku o pitanju razoružanja, održanom u uredu Ujedinjenih naroda u Ženevi, prenosi Anadolija.

U svom govoru, Wood je iznio niz optužbi protiv predsjednika Venecuele Nicolasa Madura, naglasivši da je Guaido jedini legitimni vođa te zemlje.

Istakao je da bi upravo Maduro bio odgovoran ukoliko bi se Guaidu nešto dogodilo.

Ne priznajemo Madura

“Režim Madura je za nas neprihvatljiv i mi ga ne priznajemo”, rekao je Wood.

Venecuela je pogođena protestima od 10. januara, kada je predsjednik Nicolas Maduro položio zakletvu za drugi mandat nakon izbora koje je opozicija bojkotirala.

Napetost se dodatno povećala kada se opozicioni lider Juan Guaido 23. januara proglasio za vršioca dužnosti predsjednika, što su podržale SAD i mnoge europske i latinoameričke države.

Rusija, Turska, Kina, Iran, Bolivija i Meksiko podržavaju Madura.


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO