Izrael čeka odluku o optužnici protiv Netanyahua

Benjamin Netanyahu
Izraelski lider je rekao da je Izrael pozdravio plan SAD-a o palestinskom razvoju, a Palestinci su ga odbacili (EPA)

Izrael čeka da vrhovni tužilac Avichai Mendelblit saopći da li će podići optužnicu za korupciju protiv izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, prenose agencije.

Odluka će, kako se očekuje, biti saopćena danas, poslije više od dvije godine istrage.

Ta optužnica bi bila prva u historiji Izraela protiv aktuelnog premijera. Policija je preporučila da se Netanyahu optuži za mito, prevaru i iznevjeravanje povjerenja u tri različita slučaja.

Očekuje se da Mendelblit obavesti Netanyahuove advokate kako namjerava podići optužnicu nakon konačnog saslušanja, navodi agencija AP.

Netanyahu poriče da je bilo šta loše učinio i optužbe označava „lovom na vještice“ koji su pokrenuli mediji kako bi ga smijenili.

Strah od izbora

On je u srijedu rekao kako su „optužbe za korupciju apsurdne“, a njegov kabinet je dodao kako će se „ta kuća od karata brzo srušiti“, prenijeli su izraelski mediji.

Vrhovni tužilac je odbio objaviti svoju odluku poslije prijevremenih izraelskih izbora 9. aprila, pozivajući se „na princip jednakosti pred zakonom i pravo javnosti da zna o takvim važnim odlukama“.

Netanyahuova konzervativna partija Likud strahuje kako će izgubiti pet mandata u Parlamentu, Knessetu, ako Mendelblit odluči podići optužnicu, ali ima mišljenja kako bi to tu partiju moglo koštati i 10 poslaničkih mjesta.

Ankete su pokazivale uglavnom kako bi Likud osvojio približno 30 poslaničkih mandata ali mu je odnedavno veliki rival savez dvije partije lijevog centra Plavo i Bijelo koji sada prednjači u istraživanjima javnog mnijenja.

Izvor: Agencije