SAD želi da Vijeće sigurnosti UN-a glasa o pomoći Venecueli

Od početka februara u Vijeću sigurnosti UN-a se takmiče dva suparnička nacrta rezolucije o Venecueli (EPA)

Sjedinjene Američke Države, koje podržavaju lidera opozicije Juana Guaidoa, zatražit će ove sedmice da Vijeće sigurnosti Ujedininjenih naroda glasa o rezoluciji o Venecueli, na koju će Rusija, pristalica predsjednika Nicolasa Madura, najvjerovatnije uložiti veto.

“Glasat ćemo ove sedmice o rezoluciji u kojoj se poziva da se omogući ulazak humanitarne pomoći u Venecuelu”, rekao je u utorak novinarima američki izaslanik za Venecuelu Elliott Abrams, uoči sjednice Vijeća sigurnosti UN-a, koju je zatražio Washington.

Odgovarajući na pitanje o mogućem ruskom vetu na američki tekst, izaslanik je rekao: “Bila bi sramota uložiti veto na rezoluciju koja poziva na dopremu humanitarne pomoći.”

Rusija od početka krize kritizira upletanje Zapada, a posebno SAD-a, u “unutrašnje” stvari Venecuele.

Smatra da se iza američke želje za dopremom humanitarne pomoći skriva želja za nasilnim rušenjem Madura.

‘Hladnoratovska retorika’

Govoreći o “izrugivanju međunarodnog prava”, ruski ambasador pri UN-u Vasilij Nebenzja zauzeo se za poštovanje venecuelskog “suvereniteta”, optužujući Washington da želi “nasilu hraniti” venecuelski narod, što je “mučenje koje se primjenjuje u Guantanamu”.

Na sjednici na kojoj je došlo do tenzija između pristalica Guaidoa i Madura, SAD i Rusija su se međusobno optuživali za primjenu “hladnoratovske retorike”.

Venecuelski ministar vanjskih poslova Jorge Arreaza, držeći u ruci fotografiju navodnih pobunjenika, osudio je “povredu” teritorijalne cjelovitosti svoje zemlje proteklog vikenda.

Rekao je da je u kamionima kojima se trebala dopremiti pomoć zapravo bila oprema za podizanje barikada, poput eksera i bodljikave žice.

“Državni udar nije uspio”, istaknuo je on.

Nacrt dvije rezolucije

Od početka februara u Vijeću sigurnosti UN-a se takmiče dva suparnička nacrta rezolucije o Venecueli, jedan koji je podnio SAD i drugi ruski.

U američkom tekstu poziva se da se omogući doprema međunarodne humanitarne pomoći i da se organiziraju predsjednički izbori.

Prijeti mu ruski, možda i kineski veto.

Kina je u utorak ponovila da se protivi “upletanju u unutrašnja pitanja” Venecuele.

U ruskom nacrtu se osuđuju američke prijetnje primjenom sile prema Caracasu.

Za prihvatanje rezolucije u Vijeću sigurnosti sa 15 članova potrebno je devet glasova, a nijedna stalna članica (SAD, Rusija, Kina, Francuska i Velika Britanija) ne smije uložiti veto.

Izvor: Agencije