Britanski parlament podržao novu strategiju Therese May oko Brexita

Britanski parlament podržao je danas novu strategiju premijerke Therese May prema kojoj će parlament moći glasati o tome da li da se Brexit odgodi da Velika Britanija ne bi izašla iz Evropske unije na kraju marta bez sporazuma o razlazu. 

Donji dom britanskog Parlamenta glasao je sa 502 glasa „za“ naprema 20, za amandman da se podrži obećanje premijerke May da će zastupnici moći da odlučuju o procesu o Brexitu ako ona do 12. marta ne u spije da dobije podršku tog tijela za sporazum o razlazu. 

May je jučer rekla da će u tom slučaju 13. marta Britanski parlament moći da glasa o tome da li da se izađe iz Evropske unije bez sporazuma, a ukoliko odluči da neće, da glasa ponovo sljedećeg dana, 14. marta o tome da li da traže odlaganje predviđenog izlaska Velike Britanije iz bloka 29. marta.

Odbačen alternativni prijedlog

Današnje glasanje bilo je simbolično, sa ciljem da osigura da vlada ne pokuša da se izvuče iz svog obećanja da će parlament o tome odlučivati.

Britanski parlament odbacio je prijedlog Škotske nacionalne stranke o onemogućavanju Brexita bez sporazuma, ali je drugim amandmanom obavezao Vladu da ovo pitanje još jednom vrati pred Parlament ukoliko prethodno bude odbijen plan o izlasku koji nudi britanska premijerka.

Odbačen je i alternativni prijedlog za Brexit koji je nudio lider opozicije Jeremy Corbyn, a koji je podrazumijevao jedinstvenu carinsku uniju i tijesne veze s Evropskom unijom i nakon Brexita.

Izvor: Al Jazeera i agencije