Iranski parlamentarci traže da Zarif ostane šef diplomatije

Mohammad Javad Zarif
Zarif je podsjetio na događaje od 11. septembra 2001. godine i ulogu koju je tada imala Saudijska Arabija (EPA)

Predsjednik Irana Hassan Rouhani zahvalio je ministru vanjskih poslova Mohammadu Javadu Zarifu, koji je najavio ostavku u ponedjeljak na Instagramu, na dosadašnjem angažamanu uz ocjenu da je “na liniji fronta u borbi protiv SAD-a”, prenosi Tanjug iransku agenciju IRNA.

Rouhani još nije službeno prihvatio ostavku Zarifa, ali mu je zahvalio na njegovoj borbi protiv SAD-a što je, kako je izjavio, u ponedjeljak prilikom posjeta Iranu učinio i sirijski predsjednik Bashar al-Assad.

Ranije u utorak je većina parlamentaraca u Iranu potpisala pismo predsjedniku Rouhaniju u kojem traže da ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif ostane na funkciji i nastavi svoj posao, izvijestila je Islamska republička novinska agencija – IRNA, citirajući jednog člana Parlamenta, prenosi Fena.

Ali Najafi Khoshroodi, glasnogovornik parlamentarne Komisije za nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku, rekao je da je potpisao pismo i prikuplja dodatne potpise, prenosi Reuters.

Mediji: Ostavka zbog posjete Assada

S druge strane, State Department je priopćio u ponedjeljak da SAD “pažljivo prati” izvješća da je Zarif, kojeg smatraju arhitektom nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, podnio ostavku, ali da “nemaju drugih komentara u ovom trenutku”.

Nakon što je iranski šef diplomacije u ponedjeljak navečer podnio iznenadnu ostavku, izvori iz Teherana tvrde da je razlog njegove ostavke to što je mimo njegovog znanja Iran posjetio sirijski predsjednik Bashar al-Assad, prenosi Anadolija.

Medijska kuća Entekhab javlja kako je Zarif u kratkom odgovoru na upit o razlozima ostavke naveo da je kao ministar, nakon sastanaka u Teheranu u ponedjeljak i objavljenih fotografija, izgubio svaki ugled u svijetu.

Iranska studentska novinska agencija – ISNA javlja da je Zarif ostavku podnio zbog dolaska vođe sirijskog režima u Teheran i njegovih sastanaka s iranskim vjerskim vođom, ajatolahom Alijem Khameneijem, i predsjednikom Rouhanijem.

Rahimi: Slijedi rasprava o pozadini ostavke

Na sastancima nije prisustvovao Zarif, a na fotografijama s tih sastanaka se nalazi i zapovjednik Revolucionarne garde Kasim Suleymani.

Zarifovu ostavku kao veliki gubitak za iransku vanjsku politiku prvi je komentirao član rukovodstva Parlamenta Ali Riza Rahimi.

“Ne postoji drugi Zarif. Onaj tko ga zamijeni slušat će štetnu vlast i uništit će mnoge tekovine [Islamske] revolucije. Ukoliko Zarifova ostavka postane službena, to znači da su oporbene sablje djelotvorne. Sutra će Parlament raspravljati o pozadini Zarifove ostavke”, kazao je Rahimi.

Izvor: Agencije