Indija tvrdi da su njeni avioni gađali ‘terorističke kampove’ u Pakistanu

Indija je stalno prijetila vojnom akcijom protiv svog susjeda Pakistana (AP)

Indijski borbeni avioni prešli su na pakistansku teritoriju i izveli, kako navode iz tamošnjeg Ministarstva vanjskih poslova, “ne-vojnu akciju iz predostrožnosti” protiv oružane grupe Jaish-e-Muhammad – JeM, što je dramatična eskalacija tenzija između susjeda naoružanih nuklearnim oružjem, nekoliko sedmica nakon samoubilačkog napada koji je potresao spornu regiju Kašmir.

Pakistan je prvi put o upadu indijskih aviona javio rano u utorak, a glasnogovornik pakistanske vojske, general-major Asif Ghafoor, rekao je kako su pakistanski borbeni mlažnjaci brzo reagirali i natjerali indijski avione da “izbace teret u brzini dok su bježali”.

No, indijski ministar vanjskih poslova Vijay Gokhale naveo je kako su avioni pogodili metu i kako je “veoma veliki broj terorista JeM-a, trenera, visokopozicioniranih komandanata i grupa džihadista koje su trenirale eliminirani”.

“Vlada Indije je čvrsto i odlučno posvećena svim neophodnim mjerama u borbi protiv terorizma. Stoga je ova ne-vojna akcija iz predostrožnosti posebno ciljala kamp Jaish-e-Muhammada”, rekao je on novinarima u New Delhiju.

Linija kontrole

Ranije je ministar poljoprivrede Indije na Twitteru napisao Gajendra Singh Shekhawat: “Zračne snage su izvele udare rano ujutro u utorak na terorističke kamove širom Linije kontrole i u potpunosti ih uništile.”

Pakistan je saopćio da je Indija narušila njegov zračni prostor te da su indijski avioni “ispustili eksploziv” na šumsko područje nakon što su prešli Liniju kontrole, koja je de facto granica između dvije zemlje.

Avioni su se vratili u Indiju nakon što su pakistanske zračne snage podignute kako bi ih presrele, naveo je na Twitteru general Asif Ghafoor.

“Suočeni s brzim i efektivnim odgovorom Pakistana, zračne snage [Indije] su nabrzinu izbacile eksploziv dok su bježale, koji je pao u blizini Balakota. Nije bilo žrtava ili štete”, rekao je on.

Samoubilački napad u Kašmiru

Indijski avioni su navodno prešli liniju u blizini sela Chakothi.

“Stanovnici Chakothija su čuli veoma glasan zvuk aviona koji prolaze oko 3:00 sata ujutro”, rekao je za Al Jazeeru lokalni novinar Roshan Mughal.

Indija je stalno prijetila vojnom akcijom protiv svog susjeda Pakistana, kojeg krivi da je “kontrolirao” samoubilački napad 14. februara, u kojem su ubijena 42 pripadnika indijskih snaga sigurnosti u Kašmiru.

Oružana grupa Jaish-e-Mohammad sa sjedištem u Pakistanu preuzela je odgovornost za najgori napad na indijske snage sigurnosti u nekoliko desetljeća.

Izvor: Al Jazeera i agencije