Bivši izraelski ministar osuđen zbog špijuniranja za Iran

Segev je priznao odgovornost na osnovu prethodno postignute nagodbe odbrane i tužilaštva (Reuters)

Bivši izraelski ministar osuđen je u utorak u Jerusalemu na 11 godina zatvora nakon što je priznao da je špijunirao za Iran, velikog rivala, rekla je glavna državna tužiteljica Geulah Cohen nakon završetka rasprave održane iza zatvorenih vrata.

Gonen Segev, koji je 1995. i 1996. bio ministar za energetiku i infrastrukturu, optužen je da je od 2012. do juna 2018, dok je živio u Nigeriji, otkrio Iranu informacije o lokaciji osjetljivih izraelskih objekata i imena odgovornih.

Istražioci su naveli da je Segev kontaktirao sa zvaničnicima u iranskoj ambasadi u Nigeriji 2012. te da je dvaput posjetio Iran kako bi se susreo s ljudima kojima je prenosio informacije, objavio je Shin Bet.

Segev, koji je prisustvovao suđenju, osuđen je nakon što je priznao odgovornost na osnovu prethodno postignute nagodbe odbrane i tužilaštva.

Odbačena optužba za izdaju

Protiv bivšeg ministra prihvaćene su tačke optužnice za “teži oblik špijunaže” i “predaju informacija neprijatelju”, a odbačena je tačka za “izdaju”, koja je bila navedena u prvobitnoj optužnici, rekla je glavna državna tužiteljica.

Iran je neprijatelj Izraela, koji smatra da je iranski nuklearni i balistički program uperen protiv njega.

S druge strane, Iran tvrdi da je njegov program isključivo mirnodopske naravi.

Izvor: Agencije