Izbori u Nigeriji: Buhari vodi, opozicija negoduje

Čini se kako će nedjeljni izbori biti najtješnji od okončanja vojne vladavine prije dva desetljeća (EPA)

Prvi službeni rezultati predsjedničkih izbora u Nigeriji pokazuju kako je aktualni šef države Muhammadu Buhari, koji želi izboriti drugi mandat, u vodstvu, a stranka njegovog glavnog suparnika odmah je odbacila te podatke kao “netačne i neprihvatljive”.

Čini se kako će nedjeljni izbori, za koje su američki posmatrači ocijenili kako im je zbog jednosedmične odgode narušena vjerodostojnost, biti najtješnji od okončanja vojne vladavine prije dva desetljeća.

Buhari (76) je bivši vojni vladar koji želi osvojiti drugi mandat za redom, a u svojoj kampanji je naročito isticao borbu protiv korupcije kao glavni prioritet.

Njegov najveći suparnik je 72-godišnji Atiku Abubakar, poslovni čovjek i bivši potpredsjednik te naftom bogate države, biračima je prvenstveno obećavao širenje uloge privatnog sektora.

Glasine ili manipulacije

Prema prvim rezultatima, koje je objavilo nacionalna izborna komisija INEC, Buhari je pobijedio u četiri u 36 država, dok je Atiku bio nadmoćan u glavnom gradu Abuji.

Upitan da li može komentirati prve izborne rezultate, Buhari je kako se „ne želi oslanjati na glasine“ te kako će radije čekati da INEC objavi potpune rezultate predsjedničke utrke.

Čelnik Atikuove Narodne demokratske stranke (PDP) Uche Secondus je kazao kako su do sada objavljeni rezultati „netačni i neprihvatljivi“.

“Rezultatima se manipulira kako bi Svenapredni kongres (APC), stranka predsjednika Buharija, ostala na vlasti“, kazao je Secondus.

Potpuni rezultati se očekuju krajem sedmice.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO