SAD: Madurovi dani su odbrojani

Pripadnici Nacionalne garde i dalje drže granicu blokiranom (EPA)
Pripadnici Nacionalne garde i dalje drže granicu blokiranom (EPA)

Američki potpredsjednik Mike Pence u ponedjeljak će na sastanku regionalnih čelnika u Bogoti objaviti „konkretne korake“ i „jasne mjere“ u vezi krize u Venezueli, kazao je u nedjelju visoki dužnosnik američke vlade, prenosi Hina.

„Potpredsjednik će objaviti konkretne korake. Možete očekivati da će sutra, kada bude govorio na sastanku Skupine Lima, objaviti jasne mjere“, kazao je dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Pence će se u Bogoti sastati s venezuelskim opozicionim čelnikom Juanom Guaidom. 

SAD i većina zapadnih zemalja više ne priznaju predsjednika Nicolasa Maduru za čelnika te latinoameričke države.

Novi sukobi na granici

Susret u Bogoti sazvan je nakon što su snage i Maduru zaustavile konvoje američke humanitarne pomoći.

U međuvremenu, američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio je da će njegova zemlja nastaviti podržavati Juana Guaida, te da misli da su Madurovi dani odbrojani.

U nedjelju navačer, na granici Venecuele i Brazila došlo je do novih sukoba između demonstranata i pripadnika venecuelanske Nacionalne garde.

Desetine Venecuelanaca koji su došli u pogranični brazilski grad Pakarajma, zasuli su preko zatvorene granice kamenicama venecuelanske snage koje su odgovorile suzavcem.

Izvor: Agencije


Povezane

Pokušaji venecuelanske opozicije da dopremi pomoć u zemlju završili su nasiljem. Vojska je zaustavila kamione na granici s Kolumbijom. U nemirima je povrijeđeno gotovo 300 ljudi. Do sukoba je došlo i na granici s Brazilom, gdje su dvije osobe izgubile život. Kolumbijski ministar odbrane saopštio je da je 60 pripadnika vojske Venecuele prebjeglo u njegovu […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO