Princeza Reema prva žena na mjestu ambasadora S. Arabije u SAD-u

Princeza Reema je studirala u SAD-u, a u Saudijskoj Arabiji je poznata po filantropskom radu (AFP)
Princeza Reema je studirala u SAD-u, a u Saudijskoj Arabiji je poznata po filantropskom radu (AFP)

Dekretom kralja Salmana, princeza Reema Bint Bandar Al Saud imenovana je za novog ambasadora Saudijske Arabije u Sjedinjenim Američkim Državama, javio je Reuters.

Ona je prva žena kojoj je ukazana čast da bude ambasador Saudijske Arabije u SAD-u.

Princeza Reema bint Bandar Al Saud, kćerka dugogodišnjeg ambasadora kraljevine u Washingtonu Bandara bin Sultana Al Sauda, imat će zahtjevan izazov da popravi imidž zemlje u SAD-u.

Ona će na toj poziciji zamijeniti princa Khalida bin Salmana, bivšeg pilota, sina kralja Salmana i mlađeg brata saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, koji je prešao na funkciju zamjenika ministra unutrašnjih poslova.

Khalid bin Salman pod lupu svjetske javnosti došao je nakon ubistva novinara Jamala Khashoggija 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu, Tada, tvrdio je da je novinar Washington Posta jednostavno napustio konzulat.

No, poslije se ispostavilo da je Khashoggi, kritičar saudijske vlasti, ubijen unutar diplomatskog predstavništa u Istanbulu.

U novembru prošle godine, Washington Post je, citirajući neimenovane izvore, objavio da su američke obavještajne službe presrele telefonski poziv Khalida bih Salmana i Khashoggija, u kojem je princ uvjeravao novinara da će biti siguran u konzulatu u Istanbulu, gdje je trebao podići dokumente neophodne za vjenčanje.  

‘Odvlačenje pažnje s burne godine’

Ove novine pisale su da nije poznato da li je ambasador znao da će Khashoggi biti ubijen, mada je nakon toga obavio razgovor i sa Mohammedom bin Salmanom, što saudijska ambasada u Washigtonu negira.

Princeza Reema, koja je studirala u SAD-u, u Saudijskoj Arabiji je poznata po filantropskom radu. Živjela je u SAD-u dok je njen otac služio kao ambasador preko 20 godina. Također je bio i šef državne obavještajne službe.

Bessma Momani, profesor političkih nauka na Univerzitetu Waterloo u Kanadi, rekla je za Al Jazeeru da će njeno imenovanje za ambasadora za cilj imati popravak imidža zemlje, jer će pokazati da je Saudijska Arabija otvorena za napredak žena.

„To je vjerovatno jedna PR vježba, u nastojanju da se odvuče pažnja sa veoma burne godine u kojoj je ubijen Jamal Khashoggi, dok je Saudijska Arabija bila pod kontinuiranim kritikama zbog rata u Jemenu i ostalih stvari. Princeza Reema razumije kulturu i zna kako biti dobar sagovornik, što su kvalitete koje svako želi u jednom diplomati, naročito u SAD-u. No, uprkos tome što je ona veoma uspješna, elokventna i zaslužuje ovaj posao, mislim da će dosta ljudi sve ovo vidjeti kao reklamu, koja, iskreno, treba Saudijskoj Arabiji“, rekla je Momani.

Princ Khalid vraća se u Saudijsku Arabiju kao zamjenik ministru odbrane, svom bratu Mohammedu bin Salmanu, koji je na mjestu ministra.

Izvor: Al Jazeera i agencije

 


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO