Nigerija: Uoči i tokom predsjedničkih izbora ubijeno 39 ljudi

Demografi pretpostavljaju da bi 2100. broj stanovnika Zemlje mogao biti 11 milijardi (EPA)

U nasilju koje je izbilo u Nigeriji uoči i tokom predsjedničkih izbora do sada je živote izgubilo 39 ljudi, objavila su u nedjelju udruženja civilnog društva, a zemlja iščekuje rezultate najtjesnije predsjedničke utrke od kraja vojne vladavine 1999. godine, prenijela je Hina.

Iako je broj smrtnih slučajeva u najmnogoljudnijoj afričkoj zemlji niži nego tokom prijašnjih izbora, prije je nasilje izbijalo uglavnom nakon objave rezultate. Na izborima 2015. ubijeno je oko 100 ljudi, a četiri godine ranije oko 800.

Vjerodostojni i relativno mirni ovogodišnji izbori predstavljali bi novo poglavlje u političkoj historiji Nigerije čijih je šest decenija nezavisnosti obilježeno vojnim udarima, raširenom korupcijom i separatističkim pokretima.

Ekstremističke grupe pozvale su ljude da bojkotiraju izbore, prijeteći oružanim akcijama.

Dva napada Boko Harama

Grupa Zapadnoafrička pokrajina (WAP), ogranak ISIL-a, preko svoje novinske agencije Amaq u subotu je saopštio da je izvršio napad na aerodrom Maiduguri, vojnu bazu i vladine zgrade.

Da je izborni dan prošao u nasilju govore i izvještaji koji stižu iz sjeveroistočne države Yobe, gdje je grupa Boko Haram izvela dva napada.

Nigerijci su u subotu birali predsjednika na izborima koji su trebali biti održani prije sedmicu, ali su bili odgođeni. 

Televizijske kamere su ispred glasačkih kutija snimile aktuelnog predsjednika Muhammadua Buharija, koji želi osvojiti drugi mandat, te glavnog oporbenog kandidata Atikua Abubakara, poslovnog čovjeka i bivšeg potpredsjednika.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO