Kriza u Venecueli: Mrtvi, povrijeđeni, uhapšeni…

Sukobi su trajali tokom cijelog dana na dva mosta koji povezuju Venecuelu sa Kolumbijom (EPA)

Najmanje dvije osobe su poginule, a 300 je povrijeđeno u neredima koji su izbili tokom jučerašnjih antivladinih protesta u Venecueli, javljaju agencije.

Sigurnosne snage su uhapsile 51 demonstranta koji su izazivali nerede na venecuelansko-kolumbijskoj granici, navodi Anadolija. 

Demonstranti su tražili od vlasti u Caracasu da otvore granice i dozvole ulazak američke humanitarne pomoći u Venecuelu.

Povod za proteste bila je odluka vlasti Venecuele o prekidu diplomatskih odnosa sa susjednom Kolumbijom.

Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro u Caracasu je kazao kako više ne može tolerirati da se teritorij Kolumbije koristi za napade na Venecuelu.

Nakon novih nereda, opozicioni lider Juan Guaido je predložio međunarodnoj zajednici da drži sve opcije otvorene kako bi se „otjerao sa vlasti predsjednik Nikolas Maduro“, koji je jučer iskoristio trupe da bi blokirao ulazak humanitarne pomoći u Venecuelu.

Dezertiralo preko 60 vojnika

AP navodi da je Guaidov poziv uslijedio nakon turbulentnog dana tokom kojeg je kampanja slanja humanitarne pomoći, koje je inicirao SAD, naišla na snažan otpor venecuelanskih sigurnosnih snaga koje su ispaljivale suzavac na demonstrante.

Agencija Reuters navela je da su venecuelanske trupe na Guaidove pristalice ispaljivali suzavac i gumene metke, dok očekivici tvrde da su im se pridružili i maskirane osobe u civilu koje su gađali bojevom municijom. Brojni kamioni sa humanitarnom pomoći bili su se prisiljeni vratiti u Kolumbiji pošto nisu uspjeli probiti kordon vojske.

Sigurnosne snage su uhapsile demonstrante koji su izazivali nerede na venecuelansko-kolumbijskoj granici

Navodi se da su sukobi trajali tokom cijelog dana na dva mosta koji povezuju Venecuelu sa Kolumbijom, a Guaido je u više navrata pozivao vojsku da mu se pridruži u borbi protiv Madurove „diktature“.

Prema tvrdnji kolumbijskih vlasti, više od 60 venecuelanskih vojnika odazvalo se tom pozivu i dezertiralo sa položaja, ali se većinom radi o nižerangiranim pripadnicima vojske, dok su komandanti i dalje lojalni Madurove socijalističke vlasti.

Američki državni sekretar Mike Pompeo pozvao je sigurnosne snage Venecuele da „učine ispravnu stvar“ omogućavanjem ulaska humanitarne pomoći u zemlju.

Izvor: Agencije