Porast broja zločina iz mržnje u SAD-u

Broj grupa ili organizacija koje svoje aktivnosti zasnivaju na mržnji prema drugima bilježi porast (EPA)

Broj skupina koje poduzimaju akcije iz mržnje u porastu je četvrtu godinu zaredom u Sjedinjenim Američkim Državama, navodi se u izvješću organizacije Southern Poverty Law Center (vodeće organizacije u SAD-u koja se bavi zločinima iz mržnje), koja je upravo objavila podatke za 2018.

U objašnjenju se navodi da razlozi leže u “toksičnoj kombinaciji političke polarizacije, protuimigrantskih osjećaja te tehnologije koja se koristi za širenje propagande preko interneta”, javlja Al Jazeerin reporter Ivica Puljić.

Broj skupina ili organizacija koje svoje aktivnosti temelje na mržnji prema drugima u porastu je za sedam posto u odnosu na 2017.

U zločinima počinjenim iz mržnje ubijeno je 50 osoba u prošloj godini, a očito je jačanje “domaćeg” terorizma.

Internet služi za širenje mržnje

U izvješću za 2018. navodi se da su ekstremističke aktivnosti u porastu od početka predsjedničke izborne kampanje 2016., kada je “jačanje protuimigrantskih osjećaja potaknuo izbor predsjednika Donalda Trumpa.

Prije toga broj takvih skupina i organizacija bio je u padu tri uzastopne godine”, kažu analitičari Southern Poverty Law Centera.

Po njima, Trump je omogućio pripadnicima pokreta za supremaciju bijelaca povratak u politiku.

Iako je predsjednik SAD-a Donald Trump ključna osoba u toj dinamici, on nije jedini razlog za jačanje takvih grupa – ključni je aspekt korištenje interneta za širenje mržnje, navodi Puljić.

Iz izvješća je vidljivo da najviše onih koji počine ili potaknu zločin iz mržnje koriste ideologiju bijelih supremacista, uključujući neonaciste, Ku Klux Klan, neokonfederaliste ili bijele nacionaliste.

Broj bijelih nacionalističkih grupacija povećao se za 48 posto u 2018.

Desničarski se ekstremisti povezuju s najmanje 50 ubojstava u Sjedinjenim Američkim Državama u prošloj godini, što znači da su odgovorni za najveći broj ubojstava od 1995.

“Najtragičniji pojedinačni zločin počinjen je u napadu na sinagogu u Pittsburghu, kad je ubijeno 11 židovskih vjernika”, podsjeća Puljić.

Podaci Federalnog istražnog biroa

Američki Federalni istražni biro (FBI) posljednje podatke o zločinima iz mržnje ima za 2017., a prema njima se najviše takvih zločina počini iz rasne i etničke mržnje (59,6 posto), vjerske mržnje (20,6 posto) te mržnje protiv nečije seksualne orijentacije (15,8 posto).

Najveći broj napada su pojedinačni incidenti, od verbalnih do fizičkih, a zabilježeno je i otprilike 3.000 napada na imovinu.

Uvjerljivo najveći broj napada počinjen je protiv Afroamerikanaca (2.013 incidenata i 2.358 vrijeđanja), a zabilježeno je povećanje zločina iz mržnje prema Latinoamerikancima (427 incidenata i 525 vrijeđanja).

Najviše zločina iz mržnje prema pripadnicima neke vjerske grupacije počinjeno je protiv Židova (938 incidenata i 976 vrijeđanja), muslimana (273 incidenta i 314 vrijeđanja) te katolika (73 incidenta i 75 vrijeđanja).

Antimuslimanski napadi

Bitno je obratiti pozornost na analizu antimuslimanskih aktivnosti, zbog toga što ona uključuje nekoliko najmoćnijih osoba iz administracije predsjednika Trumpa, navodi Puljić.

“Antimuslimanske skupine još predstavljaju u Americi snažnu pojavu, a saveznike imaju u predsjedniku Trumpu i nekoliko važnih članova njegove administracije”, navodi se u izvješću.

Zanimljivo je da je broj skupina ili organizacija koje šire mržnju prema muslimanima u padu, pa se tako u 2018. bilježi 100 takvih skupina, dok ih je godinu ranije bilo 114.

ACT for America najveća je protumuslimanska organizacija u SAD-u, a njeni su pripadnici 2017. održali “Marš protiv šerijata”, što je te iste godine dovelo do povećanja akcija uperenih protiv muslimana.

Takav skup nije održan 2018., što je utjecalo na manje sličnih akcija, ali opća je ocjena da je ta organizacija ojačala u prošloj godini.

Ključni trenuci i važne osobe

Predsjednik Trump nastavlja postavljati osobe koje imaju protumuslimanski sentiment na ključne pozicije u svojoj administraciji, navodi se u izvješću te se nabrajaju ključne osobe.

Mike Pompeo postavljen je na mjesto državnog tajnika u travnju 2018. unatoč povezanosti s protumuslimanskim aktivistima, poput Franka Gaffneyja i Brigitte Gabriel.

Istog je mjeseca Trump kao savjetnika za nacionalnu sigurnost postavio Johna Boltona.

Mjesec nakon toga Bolton je zaposlio Freda Fleitza iz protumuslimanske skupine Center for Security Policy (CSP) kao šefa kabineta.

Fleitz je napustio taj položaj u listopadu kako bi se vratio u CSP kao predsjednik te protumuslimanske skupine, zamijenivši Franka Gaffneya, prijatelja državnog tajnika Mikea Pompea.

U lipnju 2018. Vrhovni sud SAD-a podržao je Trumpovu odluku o zabrani ulaska u SAD za građane nekoliko većinski muslimanskih zemalja, što su sve protumuslimanske skupine zdušno poduprle.

Te su skupine aktivne i na lokalnoj razini.

“Ove bi se godine protumuslimanske aktivnosti mogle pojačati na nastojanjima da se Muslimanska braća proglase terorističkom organizacijom. Njihova je glavna uzdanica u tim nastojanjima državni tajnik Mike Pompeo”, navodi se u godišnjem izvješću o širenju mržnje u Sjedinjenim Američkim Državama.

Izvor: Al Jazeera