Ako Indija napadne, Pakistan će odgovoriti ‘svom silom’

Kašmir, Napad, Autobus, Vojnici
Indijski premijer nedavno je obećao snažnu odmazdu za napad u kojem su ubijena 44 pripadnika indijskih vojnih snaga (EPA)

Glasnogovornik vojske Asif Ghafoor izjavio je u petak kako će Pakistan “svom silom” odgovoriti na svaki napad Indije u jeku pojačane napetosti u vezi s Kašmirom, koja traje između dva susjeda s nuklearnim naoružanjem.

On je govorio tjedan nakon što je pakistanska oružana skupina preuzela odgovornost za samoubilački bombaški napad u kojem je poginulo 40 indijskih policajaca na području Himalaja, na koje obje države polažu pravo, prenosi Fena od agencije Reuters.

“Nemamo namjeru pokrenuti rat, ali ćemo odgovoriti punom snagom na prijetnju”, kazao je Ghafoor novinarima u garnizonu u Rawalpindiju.

‘Razgovarajmo i riješimo pitanje’

“Nemojte se petljati s Pakistanom”, upozorio je Ghafoor.

Reakcija vojske uslijedila je dva dana nakon što je pakistanski premijer Imran Khan pozvao Indiju da podijeli bilo kakve dokaze, nudeći punu suradnju u istrazi eksplozije.

Također je ponudio razgovore s Indijom o svim pitanjima, uključujući terorizam, a koje je Indija oduvijek tražila kao preduvjet za dijalog.

Ghafoor je, također, ponovio ponudu za razgovor.

“Kašmir je regionalno pitanje. Razgovarajmo o tome. Riješimo ga”, kazao je.

Indijski premijer Narendra Modi nedavno je obećao snažnu odmazdu za napad u kojem su ubijena 44 pripadnika indijskih vojnih snaga, a za čiju smrt Modijeva vlada krivi Pakistan.

Napad na vojni konvoj u pokrajini Jammu i Kašmir, gdje Indija vodi borbu protiv pobunjenika, bio je najgori u posljednjem desetljeću.

Četiri žrtve u napadu u Kašmiru

Jaish-e-Mohammad (JeM), organizacija sa sjedištem u Pakistanu, preuzela je odgovornost nedugo nakon što je bombaš samoubojica zabio svoje vozilo s eksplozivom u autobus koji je prevozio policijsko i vojno osoblje.

Indijska vlada naglasila je kako ima nepobitne dokaze da je za napad odgovoran Pakistan.

Islamabad negira navode o sudjelovanju u napadu.

Indija će se tako pobrinuti da diplomatskim putem “potpuno izolira” Pakistan, kazao je nedavno novinarima ministar vanjskih poslova Arun Jaitley nakon sastanaka s Modijem.

Najmanje četiri indijska vojnika poginula su u sukobu s pobunjenicima u indijskom dijelu Kašmira početkom ovog tjedna.

Većina stanovnika Kašmira podržava zahtjev pobunjenika da se teritorij ujedini ili pod vladavinom Pakistana ili kao neovisna zemlja i istovremeno sudjeluju u uličnim prosvjedima protiv indijske kontrole.

Sukobi posljednjih 60 godina

Pobunjenici se od 1989. bore za neovisnost Kašmira od Indije i pripajanje Pakistanu, koji kontrolira dio tog teritorija.

Sukobi zbog Kašmira između Pakistana i Indije traju posljednjih 60 godina, a indijski dio Kašmira poprište je čestih napada pobunjenika.

Procjenjuje se da je nekoliko desetaka tisuća ljudi, pretežno civila, poginulo u tim sukobima.

Od stjecanja neovisnosti 1947. Indija i Pakistan vodili su dva rata zbog Kašmira.

Izvor: Agencije