Neobjavljeni Khashoggijev tekst: Apel za pomirenje Saudijaca i Iranaca

Novinar Jamal Khashoggi ubijen je prošle godine u saudijskom konzulatu u Istanbulu (Al Jazeera)

Britanski portal Middle East Eye (MEE) otkriva da je saudijski novinar Jamal Khashoggi u svom članku koji nije ugledao svjetlo dana uputio apel Rijadu i Teheranu da se prestanu miješati u unutrašnja pitanja drugih država.

MEE pojašnjava da je Khashoggijev poziv sadržan u nedovršenom članku na kojem je počeo raditi početkom 2018. u saradnji s poznatim iranskim borcem za ljudska prava.

U izvještaju MEE-a navodi se da je saudijski novinar radio na promociji pomirenja između saudijskog i iranskog naroda prije nego što je ubijen u konzulatu svoje države u Istanbulu 2. oktobra prošle godine.

Poziv narodima dvije države

U tom tekstu, kako navodi MEE, saudijski novinar, koji je živio u egzilu u Sjedinjenim Američkim Državama, pozvao je organizacije civilnog društva iz obje zemlje da budu “glasovi razuma i umjerenosti” čak i ako njihove vlade rizikuju otvoreni sukob.

“Naše vlade zaglavile su u svojim stavovima i opasno vrebaju jedna na drugu, što bi se uskoro moglo pretvoriti u nešto gore”, navodi britanski portal neke izjave iz nedovršenog Khashoggijevog teksta.

“Naši narodi trebaju biti glasovi razuma i umjerenosti i to je ono čime se oba naroda ponose. Civilno društvo treba predvoditi ove napore na postizanju uzajamnog razumijevanja među našim narodima.”

Saudijsko-iransko djelo

MEE navodi da će uskoro objaviti konačni nacrt teksta uz dozvolu iranskog borca za ljudska prava, koji je na kraju odbio staviti svoje ime na zajednički članak, ali je dao saglasnost da ga Khashoggi objavi pod svojim imenom.

Sadržaj članka usaglašen je tokom trosatnog sastanka i naknadne razmjene e-mailova u decembru 2017. i 2018, prema riječima jednog Khashoggijevog prijatelja koji je spojio dvojicu autora i bio uključen u izradu teksta.

U nedovršenom članku također se apelira na vlade Saudijske Arabije i Irana da “počnu poštivati prava građana u svojim državama”, te se ističe da su obje svjedočile ozbiljnim protestima protiv neuspjelog vodstva njihovih država.

Uplitanja u regionalna pitanja

U svom izvještaju MEE navodi da su u članku iznesene oštre kritike koje se fokusiraju na uplitanje Rijada i Teherana u pitanja zemalja regije.

Autori članka pisali su da je Iran u Siriju “poslao svoje trupe i pružio finansijsku podršku s namjerom da pomogne ubici i tiraninu odgovornom za pokolj stotina hiljada svojih sugrađana”.

U Jemenu je Saudijska Arabija pokrenula “bezobzirnu i neselektivnu kampanju bombardiranja, koju je dodatno otežala okrutna opsada cijele zemlje”.

Saudijsko-iranska zajednica u Americi

Članak je viđen kao prvi korak ka unapređenju komunikacije i dijaloga između saudijskih i iranskih zajednica u izgnanstvu u SAD-u, prema riječima prijatelja koji je želio ostati anoniman, navodi MEE.

Međutim, projekt je bio suviše kompliciran zbog sigurnosnih problema, navodi MEE. U to vrijeme Khashoggi je još smatran bliskim vladi Saudijske Arabije, zbog čega su pojedini Iranci u egzilu smatrali da je i dalje prevelik rizik da se s njim javno druže.

U e-mailu koji je prošlog januara primio portal MEE Khashoggi je napisao da namjerava objaviti ovaj tekst sam i da će ga nakon dorade poslati Washington Postu, za koji je pisao kao redovni kolumnist.

No, članak nikad nije završen jer je njegov autor ubijen u poznatom incidentu, o kojem svjetski mediji i dalje bruje.

Izvor: Agencije