Putin: Rusija mora stvoriti vlastiti internet

Ne mogu govoriti u ime naših partnera, koji su njihovi tajni planovi, kazao je Vladimir Putin (EPA)

Rusija mora stvoriti vlastite samodostatne dijelove weba u slučaju da joj Zapad onemogući pristup globalnom internetu, izjavio je predsjednik Vladimir Putin.

“Mislim da će [strane zemlje] dobro razmisliti prije nego što to učine, no uvijek postoji teoretska mogućnost [da Rusija bude isključena s interneta] i zato bismo morali stvoriti segmente koji ne ovise ni o kome”, rekao je on, kako je prenijela agencija Tass.

“Ne mogu govoriti u ime naših partnera, koji su njihovi tajni planovi, no mislim da bi to za njih bila kolosalna šteta”, kazao je Putin bez objašnjenja, prenosi Hina.

‘Gušenje svake kritike’

Putin je to rekao nakon što su se ruski zastupnici izjasnili za strožiju kontrolu interneta kako bi se odbranili od vanjskog uplitanja.

Kritičari, međutim, upozoravaju da bi predloženi zakon mogao remetiti internet i koristio bi se za gušenje svake kritike.

Nacrtom zakona nastoji se ruski internetski promet i podatke usmjeriti na tačke koje su pod nadzorom ruskih vlasti te se predlaže gradnja nacionalnog domenskog sistema imena – DNS, koji će omogućiti da internet funkcionira čak i ako je Rusija isključena iz inostrane mrežne infrastrukture.

Izvor: Agencije