Američke države tuže Trumpa zbog proglašenja vanrednog stanja

Vanredno stanje omogućilo bi Trumpu da zagrabi u sredstva koja su zastupnici namijenili za druge potrebe (EPA)

Ukupno 16 američkih saveznih država, predvođenih Californijom, tužilo je administraciju američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog odluke da proglasi vanredno stanje, kako bi osigurao sredstva za izgradnju zida duž američko-meksičke granice.

Tužbu je Okružnom sudu u sjevernom dijelu Kalifornije podnio tamošnji državni tužilac Xavier Becerra, koji navodi kako se odlukom Trumpove administracije krši američki Ustav.

Osim Californije, tužbu su podnijeli i državni tužioci Colorada, Connecticuta, Delawarea, Hawaija, Illinoisa, Mainea, Marylanda, Michigana, Minnesote, Nevade, New Jerseya, New Mexica, New Yorka, Oregona i Virginije.

California je u više navrata tužila Trumpa, a Becerra je podnio najmanje 45 tužbi protiv njegove administracije.

Posljedna tužba dolazi samo nekoliko dana nakon što se Trump u petak pozvao na vanredna ovlašćenja, pošto je Kongres prethodno odbio da ispuni njegov zahtjev za isplatu 5,7 milijardi dolara za izgradnju zida koji je bio njegovo predizborno obećanje tokom predsjedničke kampanje 2016. godine, prenosi Reuters.

‘Kabinet predsjednika nije mjesto za pozorište’

“Tužimo predsjednika Trumpa pred sudom kako bi obustavio svoju zloupotrebu predsjedničkih ovlašćenja. Tužimo predsjednika Trumpa kako bismo ga spriječili da samostalno opljačka sredstva poreznih obveznika koja je Kongres zakonito izdvojio za narod naše zemlje. Za većinu nas, kabinet predsjednika nije mjesto za pozorište”, poručio je Becerra.

Prethodno su tri zemljoposjednika iz Texasa i jedna ekološka grupa podnijeli prvu tužbu protiv Trumpove odluke, navodeći da ona predstavlja kršenje Ustava i ugrožava njihova imovinska prava.

Britanska agencija ocjenjuje da bi pravni sporovi mogli da uspore Trumpove napore za izgradnju zida, koji je, kako tvrdi, neophodan radi provjere ilegalne imigracije i trgovine drogom.

Trump je nakon potpisa na deklaraciju o vanrednom stanju dao naslutiti da je svjestan kako ga čeka teška pravna bitka s protivnicima da bi realizirao svoju zamisao.

Vanredno stanje – ako ga ne blokiraju sudovi ili Kongres – omogućilo bi Trumpu da zagrabi u sredstva koja su zastupnici namijenili za druge potrebe kako bi izgradio zid, odnosno da zaobiđe Kongres kako bi deblokirao sredstva za njegovu izgradnju.

Izvor: Agencije


Povezane

Donald Tramp jučer je iskoristio predsjedničke ovlasti kako bi osigurao više milijardi dolara za izgradnju kontroverznog zida uz granicu s Meksikom. Neki čelnici Demokratske, ali i Republikanske stranke, optužili su ga za tešku zloupotrebu položaja.

Published On 16 Feb 2019

Donald Trump potvrdio je da će potpisati uredbu o proglašenju vanrednog stanja na južnoj granici. Cilj je osigurati sredstva za gradnju zida na granici s Meksikom, koja mu je Kongres uskratio. Prethodno je Kongres usvojio zakon o budžetu koji su usaglasili demokrate i republikanci. Time je izbjegnuta nova blokada savezne vlade. U Washingtonu je Ivica […]

Published On 15 Feb 2019
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO