Pentagon bez odluke o izgradnji zida s Meksikom

Trump je jednostrano proglasio vanredno stanje (Reuters)
Trump je jednostrano proglasio vanredno stanje (Reuters)

Vršitelj dužnosti ministra obrane Sjedinjenih Američkih Država Patrick Shanahan izjavio je kako Pentagon još uvijek nije zauzeo konkretan stav o pitanju izgradnje zida na američko-meksičkoj granici, koji je jedan od najkontraverznijih planova američkog predsjednika Donalda Trumpa.

On je rekao da još uvijek nije utvrdio koliko će novca iz Pentagona usmjeriti predsjedniku SAD-a za njegov projekt sprječavanja ulaska ilegalnih migranata.

“Nismo još donijeli nikakvu odluku. Utvrdili smo korake kako ćemo donijeti konkretne odluke o tom pitanju”, kazao je Shanahan novinarima tijekom leta vojnim zrakoplovom, prenosi Anadolija.

‘Poštujemo zakon, slijedimo procedure’

On je kazao kako su vojni analitičari izradili inicijalna izvješća i da će Pentagon o njima raspravljati već u nedjelju.

“Poštujemo zakon, slijedimo procedure i ne kršimo pravila”, kazao je Shanahan.

Izgradnja zida na meksičkoj granici je projekt koji je predsjednik Trump najavio još tijekom predizborne kampanje.

S tim planom se ne slažu demokrati, zbog čega je došlo do privremene blokade američke administracije.

Trump proglasio vanredno stanje

U petak je Trump proglasio izvanredno stanje u SAD-u, kako bi osigurao financiranje izgradnje zida i bez odobrenja Kongresa.

Trumpov ured je izradio plan kojim će se osam milijardi dolara preusmjeriti za izgradnju zida, od čega je 6,1 milijardi dolara s računa koji su prethodno namijenjeni za potrebe Pentagona.

Trump je, prenosi Tanjug agenciju AP, potpisivanjem odluke o uvođenju izvanrednog stanja Shanahanu dao ovlasti da preusmjeri novac za izgradnju zida i da Bijela kuća od Pentagona očekuje 6,1 milijardu dolara.

Izvor: Agencije


Povezane

Predsjednik SAD-a sukobio se s demokratima u Kongresu najavom da će proglasiti vanredno stanje kako bi osigurao finansiranje zida na granici s Meksikom. U oba doma Kongresa juče je usvojen prijedlog zakona koji će omogućiti da se izbjegne nova blokada vlade. Ali, ovim prijedlogom nije predviđen novac za izgradnju zida, koji Trump obećava od predizborne kampanje.

Donald Trump kaže da nije zadovoljan dogovorom vezanim za pograničnu sigurnost jer nije dobio sva sredstva koja je tražio za dugo obećavani zid na granici s Meksikom. Ipak, dogovor nije direktno odbacio, jer mnogi politički saveznici od njega traže da ga podrži. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO