Mediji: Abe nominirao Trumpa za Nobela za mir na zahtjev SAD-a

Donald Trump je rekao da mu je Shinzo Abe predao najlepšu kopiju nominacije napisanu na pet stranica (EPA)
Donald Trump je rekao da mu je Shinzo Abe predao najlepšu kopiju nominacije napisanu na pet stranica (EPA)

Japanski premijer Shinzo Abe je prošle jeseni nominirao američkog predsednika Donalda Trumpa za Nobelovu nagradu za mir, nakon što je američka vlada od njega to zatražila, objavio je u nedjelju japanski list Asahi Shimbun.

Izveštaj lista uslijedio je nakon što je Trump u petak objavio da ga je Abe nominirao za Nobelovu nagradu za mir zbog pokretanja pregovora i smirivanja napetosti sa Sjevernom Korejom.

Trump je tada, na konferenciji za novinare u Bijeloj kući, rekao da mu je japanski premijer predao “najljepšu kopiju” nominacije, napisanu na pet stranica, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Asahi Shimbun, međutim, navodi, pozivajući se na neimenovani izvor japanske Vlade, da se američka vlada bila raspitivala za mišljenje japanskog premijera o mogućnosti da on nominira Trumpa za Nobelovu nagradu, nakon lipanjskog summita SAD-a i Sjeverne Koreje.

U Washingtonu i Tokiju bez komentara

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova u Tokiju izjavio je da je to ministarstvo upoznato s Trumpovom izjavom, ali da “bi se suzdržalo od komentiranja interakcije između dvojice lidera”.

Reuters navodi da u Bijeloj kući nisu odmah mogli odgovoriti na zahtjev za komentar.

Na stranici Nobelove zaklade navodi se da nominaciju za Nobelovu nagradu može podnijeti bilo koja osoba koja ispunjava kriterije za nominaciju, što uključuje i sadašnje šefove država.

Po pravilima zaklade, imena i druge informacije o neuspjelim nominacijama ne smiju se otkriti 50 godina.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO