Izrael zadržava 122 miliona eura namijenjena Palestincima

Abbas kaže da je potpora obiteljima zatvorenika i 'mučenicima' obveza koja se mora ispuniti bez obzira na izraelski i međunarodni pritisak (EPA)
Abbas kaže da je potpora obiteljima zatvorenika i 'mučenicima' obveza koja se mora ispuniti bez obzira na izraelski i međunarodni pritisak (EPA)

Izrael će zamrznuti 122 milijuna eura koje je trebao doznačiti Palestinskoj samoupravi u znak prosvjeda protiv financijske pomoći koju potonja isplaćuje obiteljima palestinskih zatvorenika, priopćio je premijerov ured.

Kako navode izraelske vlasti, taj iznos odgovara sredstvima koje je Palestinska samouprava u 2018. isplatila “teroristima u zatvorima, njihovim obiteljima i bivšim zatvorenicima”, prenosi Hina.

Izraelska vlada mora Palestinskoj samoupravi redovito doznačivati PDV i carinu koje naplaćuje na proizvode što ih uvoze Palestinci.

No, u srpnju 2018. izraelski parlament je donio zakon o obustavi tih isplata u vrijednosti novčane pomoći koju Palestinska samouprava isplaćuje počiniteljima protuizraelskih napada i njihovim obiteljima.

Mnogi Palestinci zatvorenike smatraju junacima

Zakon nikad nije zaživio, ali je izraelski premijer Benjamin Netanyahu prošli tjedan najavio da će to učiniti pošto je Palestinac u Jeruzalemu ubio mladu Izraelku.

“Riječ je o važnom zakonu koji ćemo provoditi kao što sam obećao”, rekao je Netanyahu uoči donošenja odluke kabineta, navodi se u priopćenju iz njegova ureda.

Palestinska samouprava, koju vodi Mahmoud Abbas, isplaćuje novčanu pomoć obiteljima Palestinaca zatvorenih u Izraelu ovisno o kazni koju im je odredilo pravosuđe židovske države.

Mnogi Palestinci smatraju te zatvorenike junacima borbe protiv izraelske okupacije njihovih područja.

Izrael je okupirao Zapadnu obalu i Jeruzalem 1967. godine.

Abbas: Podrška je obaveza koja se mora ispuniti

Predsjednik Abbas je više puta isticao da je potpora obiteljima zatvorenika i “mučenicima” “nacionalna, humanitarna i društvena obveza koja se mora ispuniti bez obzira na izraelski i međunarodni pritisak”.

Izraelski čelnici smatraju da takva novčana pomoć potiče nasilje.

Ako ministar obrane objavi da je Palestinska samouprava prestala isplaćivati tu pomoć, kabinet može odlučiti da će djelomično ili u cijelosti doznačiti zadržani novac.

Izraelska “okupacijska Vlada želi uništiti Palestinsku samoupravu zajedno s američkom administracijom Donalda Trumpa”, upozorio je u priopćenju Ahmed Majdalani, čelnik Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), međunarodno priznatog subjekta koji zastupa Palestince.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO