Trump proglasio vanredno stanje zbog zida na granici

Trump je kao razlog naveo kako želi zaštititi državu od narkotika, kriminala i ilegalnih imigranata koji ulaze iz Meksika (Reuters)

Američki predsjednik Donald Trump proglasio je večeras vanredno stanje kako bi dobio pristup milijardama dolara za izgradnju zida duž američko-meksičke granice i potpisao deklaraciju o tom pitanju.

Trump je ranije danas rekao u televizijskom obraćanju kako će iskoristiti izvršna ovlaštenja da zaobiđe Kongres koji je odobrio znatno manje novca za zid nego što je on tražio, javila je agencija AP.

Glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders napisala je na Twitteru kako je Trump večeras potpisao deklaraciju o uvođenju vanrednog stanja i postavila fotografiju predsjednika za radnim stolom kako potpisuje dokument.

Trump je kao razlog naveo kako želi zaštititi državu od narkotika, kriminala i ilegalnih imigranata koji ulaze iz Meksika, preko jugozapadne granice Sjedinjenih Američkih Država, što smatra za veliku prijetnju nacionalnoj sigurnosti.

Osude iz oba tabora

Tom mjerom Trump će imati na raspolaganju oko osam milijardi dolara, što je mnogo više od 5,7 milijardi koliko je Kongres odbio mu dati.

Trumpovu odluku da proglasi vanredno stanje na granici odmah su osudile brojne demokrate i neki republikanci, koji smatraju da je riječ o zloupotrebi položaja.

Vanredno stanje – ako ga ne blokiraju sudovi ili Kongres – omogućilo bi Trumpu da zagrabi u sredstva koja su zastupnici namijenili za druge potrebe kako bi izgradio zid odnosno da zaobiđe Kongres kako bi deblokirao sredstva za njegovu izgradnju.

Izvor: Agencije


Povezane

Donald Trump potvrdio je da će potpisati uredbu o proglašenju vanrednog stanja na južnoj granici. Cilj je osigurati sredstva za gradnju zida na granici s Meksikom, koja mu je Kongres uskratio. Prethodno je Kongres usvojio zakon o budžetu koji su usaglasili demokrate i republikanci. Time je izbjegnuta nova blokada savezne vlade. U Washingtonu je Ivica […]

Published On 15 Feb 2019

Predsjednik SAD-a sukobio se s demokratima u Kongresu najavom da će proglasiti vanredno stanje kako bi osigurao finansiranje zida na granici s Meksikom. U oba doma Kongresa juče je usvojen prijedlog zakona koji će omogućiti da se izbjegne nova blokada vlade. Ali, ovim prijedlogom nije predviđen novac za izgradnju zida, koji Trump obećava od predizborne kampanje.

Published On 15 Feb 2019
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO