Grčka: Tsipras prepustio mjesto šefa diplomatije Katrougalosu

Georg Katrougalos, Alexis Tsipras
Katrougalos (lijevo) obavljao je funkciju zamjenika ministra vanjskih poslova baveći se evropskim poslovima (EPA)

U rekonstrukciji kabineta grčkog premijera zamijenjeno je pet ministara, a premijer Alexis Tsipras dužnost ministra vanjskih poslova ustupio je dosadašnjem zamjeniku u tom resoru Georgiosu Katrougalosu, prenosi Tanjug od grčkog lista Kathimerini.

Tsipras je privremeno obavljao funkciju šefa grčke diplomacije nakon što je ostavku u listopadu 2018., u jeku izvješća o podjelama u Vladi zbog Prespanskog sporazuma, podnio Nikos Kotzias da bi, kako je Tsipras tada naveo, u cijelosti proveo odredbe Prespanskog sporazuma s tadašnjom Makedonijom, a sada Sjevernom Makedonijom.

Katrougalos, koji je obnašao dužnost zamjenika ministra vanjskih poslova baveći se europskim poslovima, tako će zamijeniti Tsiprasa na poziciji ministra vanjskih poslova, dok će njegovu dosadašnju dužnost zamjenika preuzeti Sia Anagnostopoulou.

Uspješno zaključenje Prespanskog sporazuma

Te promjene također će uključiti nekoliko novih zamjenika ministara: unutarnjih poslova, rada, migracija i infrastrukture, prenosi HINA.

Do imenovanja je došlo nakon što su Grčka i Makedonija riješile višedesetljetni spor prošlog mjeseca provedbom Prespanskog sporazuma, kojim je službeno ime grčkog susjeda promijenjeno u Sjeverna Makedonija.

“Nakon uspješnog zaključenja Prespanskog sporazuma premijer više ne misli držati resor vanjskih poslova”, rekao je glasnogovornik vlade Dimitris Tzanakopoulos.

Novi će ministri prisegu dati u ponedjeljak, rekao je glasnogovornik Vlade.

Izvor: Agencije