Presuđeno da je Manafort lagao i prekršio nagodbu

Paul Manafort je obećao da će sarađivati u istrazi u zamjenu za blažu kaznu (EPA)

Paul Manafort, bivši voditelj predsjedničke kampanje Donalda Trumpa, lagao je posebnom istražitelju Robertu Muelleru i time prekršio uvjete nagodbe o priznanju krivnje, potvrdila je američka federalna sutkinja Amy Berman Jackson.

Prema njezinoj presudi, objavljenoj nakon rasprave pred federalnim sudom u Washingtonu, “Manafort je namjerno dao više lažnih izjava Federalnom istražnom birou – FBI, posebnom istražitelju i poroti tijekom ispitivanja povezanog s istragom”.

Dugogodišnji republikanski operativac Manafort, koji je dva mjeseca vodio Trumpovu predizbornu kampanju, prva je osoba koju je optužio ured posebnog istražitelja Muellera.

Presuda za mjesec dana

U kolovozu prošle godine nagodio se s tužiteljstvom te se izjasnio krivim po više točaka optužnice, od pranja novca do neregistriranog lobiranja.

Također je obećao da će surađivati u istrazi u zamjenu za blažu kaznu.

Odluka sutkinje Berman Jackson znači da Manafort, koji tvrdi da nije namjerno govorio neistine, ne može očekivati ublažavanje kazne.

Presuda Manafortu očekuje se 13. ožujka.

Ured posebnog istražitelja Muellera istražuje utjecaj Rusije na američke predsjedničke izbore 2016. godine, na kojima je Trump pobijedio.

Izvor: Agencije