Pence optužio EU da krši američke sankcije Teheranu

Pence je optužio Iran da je najveći sponzor terorizma na svijetu (EPA)

Američki potpredsjednik Mike Pence optužio je evropske saveznike Washingtona da pokušavaju prekršiti sankcije koje je protiv Teherana uveo SAD i pozvao ih da odbace nuklearni sporazum s Iranom.

“Nažalost, neki od naših evropskih partnera nisu ni približno kooperativni. Ustvari, oni su se trudili da stvore mehanizme za kršenje naših sankcija”, rekao je Pence na konferenciji o Bliskom istoku koju su Sjedinjene Američke Države organizirale u Poljskoj, prenosi Reuters.

Program koji je Evropska unija uspostavila kako bi olakšala trgovinu s Iranom Pence je nazvao pokušajem da se “prekinu američke sankcije protiv iranskog revolucionarnog režima”.

‘Nepromišljen korak’

“To je nepromišljen korak koji će samo ojačati Iran, oslabiti EU i stvoriti još veću distancu između Evrope i SAD-a”, rekao je Pence.

Na skupu u Varšavi učestvuje više od 60 zemalja, međutim, evropske sile, poput Njemačke i Francuske, odbile su na taj skup poslati svoje predstavnike, prenosi Tanjug.

Pence je istovremeno optužio Iran da je najveći sponzor terorizma na svijetu, prenosi AP.

Izvor: Agencije


Povezane

Federica Mogherini

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnost kaže da SAD i EU imaju različita mišljenja o nuklearnom sporazumu s Iranom.

Published On 14 Feb 2019
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO