Novo poniženje Therese May u britanskom parlamentu

Posljednja promjena u dvogodišnjim pregovorima o napuštanju Evropske unije ističe duboke podjele u Parlamentu Velike Britanije (EPA)

Britanski parlamentarci nanijeli su novi poraz premijerki Theresi May u simboličnom glasanju danas o strategiji Brexita, potkopavši njeno obećanje čelnicima Evropske unije da može dobiti odobrenje za nepopularni dogovor o “razvodu” ako joj budu odobreni neki ustupci, prenosi agencija Reuters.

Zastupnici su danas glasali 303:258 protiv Vlade i glavnog prijedloga – nove potvrde za premijerkin plan traženja promjena.

Iako to glasanje ne primorava britansku vladu da promijeni smjer djelovanja, navedene brojke umanjit će uvjerenje čelnika EU-a da May može dobiti podršku parlamenta za revidirani sporazum.

Posljednja promjena u dvogodišnjim pregovorima o napuštanju Evropske unije ističe duboke podjele u Parlamentu Velike Britanije o tome kako, pa čak i kada Britanci trebaju napustiti evropski blok država u najvećoj promjeni političke i trgovinske politike u više od 40 godina.

Također se povećava mogućnost odlaska Velike Britanije bez dogovora s EU-om, što je najgori mogući scenarij za mnoge poslove, kao i odgode Brexita (čak i njegovog neodržavanja).

Novi ispit krajem mjeseca

Sve do posljednje minute pred glasanje ministri i zastupnik May u donjem domu parlamenta pokušavali su uvjeriti grupu pristalica Brexita koji zagovaraju radikalni raskid s EU-om da odlazak bez dogovora i dalje ostaje početni položaj. Grupa, koja je imala poveći broj članova, navela je da će biti suzdržana od glasanja.

Neki konzervativci i mnogi opozicijski zakonodavci optužuju May da “ubrzava sat” i gura Veliku Britaniju sve bliže izlaznom danu u pokušajima da primora parlament na izbor između podrške njenom dogovoru i odlaska bez sporazuma.

Pravi ispitni datum za britansku vladu, kako navodi agencija Reuters, mogao bi biti 27. februar, kad je May najavila novi krug glasanja. Zakonodavci koji traže da vlada odgodi Brexit navode da će tada odigrati svoje poteze.

Izvor: Agencije


Povezane

Američka tvornica automobila nedavno je predočila britanskoj premijerki mjere koje kani poduzeti u slučaju tvrdog Brexita.

Published On 14 Feb 2019
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO