Istanbulska policija otkrila nove frapantne detalje o Khashoggijevom ubistvu

Jamal Khashoggi, Ubojstvo, Istanbul, Konzulat, Istraga, Policija
Svi tragovi brutalnog pogubljenja Khashoggija unutar saudijskog konzulata očišćeni su hemijskim sredstvima (Arhiva)

U izvještaju za 2018. Policijska direkcija u Istanbulu otkrila je niz frapantnih detalja u vezi s brutalnim ubistvom novinara Jamala Khashoggija, koje se dogodilo 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

U izvještaj o prošlogodišnjim aktivnostima turske policije u Istanbulu navodi se da su unutar kompleksa saudijskog konzulata dva bunara za vodu i pećnica na drva i plin, prenosi Anadolija.

Također se navodi da je riječ o pećnici u kojoj temperatura doseže i visokih 1.000 Celzijevih stepeni i u kojoj je moguće uništiti sve tragove DNK. 

U izvještaju se također kaže da je među 15 osoba koje su na dan Khashoggijevog ubistva stigle iz Saudijske Arabije u istanbulski konzulat bio i 47-godišnji ekspert Ministarstva Saudijske Arabije za forenzičku medicinu Salah Mohammed A. Tubaigy. Riječ je o ekspertu koji je zvanje doktora nauka stekao tezom o analizi DNK-uzoraka koštanog tkiva.

Također se navodi da je taj stručnjak bio sposoban provjeriti je li ostalo tragova DNK nakon što je Khashoggi ubijen, a potom njegovo tijelo uništeno i spaljeno.

U izvještaju turske policije kaže se da je 15-člani tim Khashoggijevih ubica nakon svirepog ubistva iz poznatog istanbulskog restorana naručio dostavu 32 porcije nepečenog mesa u saudijski konzulat.

“Htjeli-ne htjeli, to nameće niz pitanja… Je li plan bio da se meso peče u pećnici? Naravno da će sve to biti otkriveno. Još nije završeno istraživanje”, navodi se u izvještaju.

‘Odveden u Kairo i tamo ubijen’

U okviru istrage o Khashoggijevom ubistvu Odjel turske policije za borbu protiv terorizma primio je 224 dojave, a u izvještaju se navodi da je jedna od najzanimljivijih bila iz SAD-a.

Osoba se predstavila da radi pri američkoj agenciji NASA te je turskoj policiji prijavila da je Khashoggi odveden u Kairo i tamo ubijen.

Turska policija dalje navodi da su sve dojave uzete u obradu.

U nastavku izvještaja kaže se da je službenik otvorio vrata i uveo Khashoggija u konzulat.

“Isti službenik konzulata nije prenio informaciju u konzulat da ispred vrata čeka Khashoggijeva zaručnica Hatice Cengiz. Da je to učinio, možda bi zaustavio ubistvo. Postoji još jedna mogućnost: možda bi Hatice Cengiz bila druga žrtva svirepog ubistva”, navodi se u izvještaju.

Svi tragovi brutalnog pogubljenja novinara Khashoggija unutar saudijskog konzulata očišćeni su hemijskim sredstvima.

U izvještaju turske policije još se navodi da su članovi tima za Khashoggijevo ubistvo iz hotela ponijeli kofere i da se na snimcima nadzornih kamera jasno vidi da su ih s lakoćom nosili pri ulasku, a da su se znatno više mučili pri njihovom iznošenju.

Prema svim dosadašnjim informacijama, turski istražioci i dalje tvrde da postoji mogućnost da je Khashoggi svirepo ubijen, a da je njegovo tijelo potom isječeno i spaljeno.

Izvor: Agencije