Ford vrši pritisak na Theresu May

Ford, koji u Evropi zapošljava oko 54.000 ljudi, mogao bi zatvoriti više od 1.000 radnih mjesta u Velikoj Britaniji (EPA)

Ford, koji u Velikoj Britaniji zapošljava oko 13.000 ljudi, vrši pritisak na premijerku Theresu May kako zemlja ne bi izašla iz Evropske unije bez dogovora, rekao je  za AFP dobro obaviješten izvor.

Američka tvornica automobila nedavno je predočila May mjere koje kani poduzeti u slučaju tvrdog Brexita, dodao je taj izvor, koji je htio ostati anoniman.

Sve su opcije na stolu, među njima i preseljenje proizvodnje iz Velike Britanije na kontinent, nastavio je, istaknuvši da je još rano reći kakve će mjere tvornica s plavim ovalnim logom najposlije donijeti.

“Već dugo tražimo od britanske vlade i parlamenta da sarađuju kako zemlja ne bi izašla iz EU-a bez dogovora”, rekla je za AFP glasnogovornica kompanije.

Zabrinuti zbog mogućih gubitaka

Razlaz bez dogovora bio bi “katastrofalan za britansku automobilsku industriju i za proizvodne operacije Forda u zemlji”, dodala je.

“Učinit ćemo sve što treba kako bismo zadržali konkurentnost naše djelatnosti u Evropi. Danas nemamo šta reći”, zaključila je glasnogovornica.

Ford je 24. januara izvijestio da bi ga Brexit bez dogovora koštao 800 miliona dolara.

U tu cijenu ulaze očekivano ekonomsko usporavanje, pad funte i ponovno uvođenje carina između Velike Britanije i kontinenta, obrazlaže tvornica automobila.

Ford, koji u Evropi zapošljava oko 54.000 ljudi, mogao bi zatvoriti više od 1.000 radnih mjesta u Velikoj Britaniji, gdje uglavnom proizvodi motore.

Izvor: Agencije