Britanski ambasadori pozivaju Theresu May da odgodi Brexit

'Pozicija vlade jasna je: rok od dvije godine završava se 29. marta', tvrdi May (EPA)

Više od 40 bivših britanskih ambasadora pozvalo je premijerku Terezu Mej da produži rok za izlazak Velike Britanije iz Evropske unije, objavio je Tajms.

U pismu poslanom Tajmsu diplomate su rekle da bi najbolje bilo odgoditi Bregzit kako bi se dogovorili uslovi budućih odnosa Velike Britanije i EU-a, ili kako bi se održao drugi referendum o članstvu u EU-u, prenosi londonski list.

Ako Mej do 29. marta ne uspe u Parlamentu da potvrdi svoj dogovor sa EU-om o Bregzitu, moraće da odluči o tome da li će odgoditi odluku o izlasku ili će izabrati izlazak iz Unije bez sporazuma, što bi moglo da bude haotično za petu najveću svetsku ekonomiju.

Premijerka protiv odgađanja

Mej je u sredu izjavila da njena vlada nije promenila svoju poziciju i da ne želi da odgodi datum Bregzita, 29. mart, kada Ujedinjeno Kraljevstvo napušta EU.

Šef britanskog pregovaračkog tima za Bregzit Oli Robins rekao je da će se britanski poslanici suočiti sa izborom između sporazuma koji je dogovorila Mej ili sa dugim produženjem perioda za sprovođenje Člana 50 Lisabonskog ugovora, kojim je formirana EU.

“Veoma je jasna pozicija vlade od kada smo pokrenuli Član 50: imamo rok od dve godine, koji se završava 29. marta, i mi radimo na tome”, izjavila je britanska premijerka u sredu, izvestio je Rojters.

Izvor: Agencije


Povezane

Pad BDP-a samo će pojačati strahove da britanska ekonomija pati od Brexit anksioznosti.

Published On 12 Feb 2019

Britanska premijerka je izjavilla kako osluškuje savjete od cijele političke scene u Britaniji, preko sindikata do privrednika, kako bi pronašla ostvarivi kompromis u vezi Brexita.

Published On 03 Feb 2019
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO