Britanska djevojčica želi kući iz ISIL-ovog ‘halifata’

Tri sedmice nakon dolaska u Siriju, tada 15-godišnja Begum (u sredini) udala se za stranog borca ISIL-a (AP)

Jedna od tri djevojčice koje su napustile Veliku Britaniju kako bi živjele u tzv. halifatu oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) kaže da se želi “vratiti kući” jer je u devetom mjesecu trudnoće.

U intervjuu za list The Times Shamima Begum, koja sad ima 19 godina, govori da je umorna od života na borbenoj liniji i da se boji za život nerođenog djeteta nakon što su joj umrla prethodna dva djeteta.

Begum je otišla iz Londona u Siriju s dvije prijateljice u februaru 2015. nakon što je ISIL pokrenuo svoj munjeviti rat i osvojio velike dijelove teritorije Sirije i Iraka.

Nakon što su stigle u Raqqu, de facto prijestonicu ISIL-a, tri djevojčice smještene su u kuću za “neudate žene” nakon što se Begum udala za holandskog borca Yaga Riedijka, 12 godina starijeg od nje.

“Nisam ista stidljiva 15-godišnjakinja koja je pobjegla prije četiri godine”, govori ona u izbjegličkom kampu Al-Hawl na sjeveroistoku Sirije.

Odrubljene glave u smeću

Sirijske snage, uz pomoć Sjedinjenih Američkih Država, preuzele su punu kontrolu nad Raqqom u oktobru 2017, što je natjeralo pripadnike ISIL-a da pobjegnu u druge dijelove Sirije i preko granica u susjedni Irak.

Begum navodi da su njene dvije prijateljice, Kadiza Sultana i Amira Abase, također udane za strane pripadnike ISIL-a. Sultana je, navodno, poginula 2016. u zračnom udaru na Raqqu. Begum smatra da je Abase možda još živa.

Govori lijepo o vremenu dok je živjela pod vlašću ISIL-a i navodi da je imala relativno normalan život uprkos tome što je viđala “odrubljene glave” u smeću, te da je bila primorana pratiti ISIL-ovo strogo i bukvalno interpretiranje islama.

“Život je većinom bio normalan u Raqqi, ali svako malo bilo je bombardiranje. Bilo je dosta opresije i korupcije, mislim da stvarno nisu zaslužili pobijediti”, navela je i dodala: “Ne žalim što sam došla ovdje.”

Navodi da se njena porodica selila niz Eufrat dok se ISIL povlačio da bi na kraju stigla u posljednje uporište ISIL-a, selo Baghuz u pokrajini Deir ez-Zor. No, nakon smrti jednogodišnje kćerke i tromjesečnog sina “pobjegla je iz halifata”, dok se njen muž predao grupi sirijskih boraca bliskih Sirijskim demokratskim snagama (SDF).

“Također me bilo strah da će dijete koje trebam roditi također umrijeti ako ostanem, pa sam pobjegla iz halifata. Sada se samo želim vratiti kući u Veliku Britaniju”, govori ona.

Molba sestre

Njena sestra Reenu moli britansku vladu da omogući da se Begum vrati jer je potrebna kući i “pripada tamo”.

“Trudna je i ranjiva. Veoma je važno da je izbavimo iz kampa Al-Hawl i da se vrati kući čim prije. Nadamo se da će nam britanska vlada pomoći u tome”, istakla je.

Bivši šef Scotland Yarda Bernard Hogan-Howe rekao je 2015. da se Begum, ako se vrati, neće suočiti s optužnicom za terorizam osim ako ne postoje dokazi da je počinila određene zločine dok je bila na teritoriji pod kontrolom ISIL-a.

“Laknulo mi je što sam saznao da je živa i istovremeno zaprepašten navodima da je neko tako mlad rodio i izgubio djecu”, istakao je Tasnime Akunjee, advokat porodice.

U SDF-u vjeruju da je 400 do 600 pripadnika ISIL-a blokirano u Baghouzu, među kojima je mnogo stranaca, za koje se očekuje da će se boriti do smrti. Oružana grupa ISIL i dalje je prisutna u velikoj sirijskoj pustinji Badia i preuzela je odgovornost za seriju smrtonosnih napada na područjima pod kontrolom SDF-a.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Borci grupe Islamska država Irak i Levant, među kojima mnogi stranci, predali su se arapsko-kurdskim snagama na istoku Sirije.

Published On 14 Feb 2019

Snage sirijskih Kurda, uz američku vazdušnu podršku, pokrenule su ofanzivu na posljednju teritoriju pod kontrolom grupe ISIL. U pripremama je na sigurno izmješteno 20 hiljada civila. Ipak, stotine njih su još u opasnosti. Glavni udar biće izveden na selo Barghouz, na granici s Irakom.    

Published On 10 Feb 2019
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO