Bijela kuća: Trump uvodi vanredno stanje zbog zida

Američki predsjednik Donald Trump će potpisati zakon o sigurnosti granice kako bi izbjegao novu blokadu vlade, ali će i proglasiti vanredno stanje kako bi osigurao sredstva za obećani zid prema Meksiku, kazala je u saopćenju glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders.

Trump je nagovijestio da je spreman potpisati zakon o finansiranju rada vlade i proglasi vanredno stanje po pitanju granice, kako bi počeo graditi zid, izjavio je danas lider republikanske većine u Senatu Mitch McConnell.

McDonnell je kazao da će Senat uskoro glasati o zakonu koji je potreban da bi se izbjegla djelimična blokada savezne vlade u petak, navodi Associated Press.

“Predsjednik Trump će potpisati zakon o finansiranju vlade. Kao što je ranije najavio, on će preduzeti još jednu izvšnu akciju – uključujući i uvođenje vanrednog stanja – kako bi se zaustavila humanitarna i kriza nacionalne sigurnosti na granici”, kazala je Sanders.

Mjera će omogućiti rad vlade do kraja fiskalne godine, ali bez 5,7 milijardi dolara koje je Tramp tražio za izgradnju zida na granici s Meksikom.

Glasanje o zakonu

Očekuje se da će o zakonu danas glasati i Predstavnički dom Kongresa SAD.

Trumpova saglasnost bi okončala neizvjesnost koja je počela prije Nove godine i usljed koje je rad vlade bio paralisan rekordnih 35 dana.

Demokrate i republikanci postigli su u ponedjeljak načelni dogovor o sigurnosti granica kako bi spriječili još jednu djelimičnu blokadu vlade.

Djelimična blokada vlade trajala je do 25. januara, kada je Trump potpisao zakon koji omogućava finansiranje saveznih agencija samo do 15. februara.

Izvor: Agencije