Trump nezadovoljan dogovorom o zidu, ali odbacuje prijetnju blokadom

Republikanski predsjednik ne odustaje od svog predizbornog obećanja, te poručuje da će dovršiti zid (EPA)
Republikanski predsjednik ne odustaje od svog predizbornog obećanja, te poručuje da će dovršiti zid (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u utorak da je nezadovoljan dogovorom koji su izložili republikanski i demokratski pregovarači o izgradnji zida duž meksičke granice, ali je otklonio prijetnju nove blokade rada savezne administracije.

Republikanski predsjednik ne odustaje od svog predizbornog obećanja, te poručuje – “Dovršit ćemo zid”.

Washington ima vremena do petka u ponoć da spriječi novu blokadu koja bi prouzročila brz prekid finansiranja 25 posto američke savezne vlade, tvrdi Hina.

U ponedjeljak navečer republikanski i demokratski pregovarači su postigli načelan dogovor o proračunu koji su ultrakonzervativci oštro kritizirali.

U njemu su 1,3 milijarde dolara predviđene za izgradnju oko 90 km nove ograde na meksičkoj granici radi suzbijanja ilegalne imigracije, što je daleko od zahtjeva Donalda Trumpa koji traži gotovo šest milijardi.

‘Izgradit ćemo lijep, velik i čvrst zid’

Trump je u Bijeloj kući izjavio da je „izuzetno nezadovoljan onim što su mu demokrate predložile”, no, naznačio je moguće rješenje natuknuvši da bi mogao drugdje u proračunu pronaći sredstva za dovršetak finansiranja zida:

„Kada tome dodam ono čime raspolažem, bit će u redu, izgradit ćemo lijep, velik i čvrst zid koji će spriječiti ulazak kriminalaca, krijumčara droge i droge u našu zemlju”, rekeo je Trump, te je dodao:

„Ne mislim da ćemo imati blokadu. Ne bih to htio, ali ako se dogodi, za to će biti krive demokrate”.

SAD se još oporavlja od najdužeg djelimičnog prekida rada savezne vlade u historiji koji je trajao 35 dana, kada je 800.000 državnih službenika bilo na prisilnom odmoru ili su radili bez plaće do 25. januara.

Bijela kuća već više sedmica prijeti da će posegnuti za izvanrednom procedurom kako bi deblokirala nužna sredstva mimoilazeći Kongres.

Izvor: Agencije


Povezane

Američki republikanci i demokrati postigli su okvirni sporazum o finansiranju kako bi izbjegli ponovnu blokadu rada vlade. To uključuje i sredstva za finansiranje zida na granici s Meksikom, koje je tražio američki predsjednik Donald Trump. Kad je vijest o dogovoru objavljena, Trump je bio u Texasu, prikupljajući podršku za gradnju zida. Međutim, u El Pasu je naišao na […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO