Pada broj podnosilaca zahtjeva za azil u EU-u

Treću godinu zaredom nakon izbjegličke krize 2015. opada broj prijava za međunarodnu zaštitu u EU-u (EPA)
Treću godinu zaredom nakon izbjegličke krize 2015. opada broj prijava za međunarodnu zaštitu u EU-u (EPA)

Evropski ured za podršku azilu objavio je podatke za 2018. godinu koji pokazuju smanjenje broja zahtjeva za azil u Evropskoj uniji, ali i nižu stopu odobravanja azila i sve manje neriješenih slučajeva.

Sirija, Afganistan i Irak i dalje su na prvom mjestu po broju potencijalnih azilanata u EU-u, prenosi Tanjug.

Posljednji izvještaj Evropskog ureda za podršku azilu (EASO) pokazuje da već treću godinu zaredom nakon izbjegličke krize 2015. opada broj prijava za međunarodnu zaštitu u EU-u.

“Tokom 2018. uloženo je 634.700 zahtjeva za azil, što je za deset posto manje nego u 2017. i slično kao u 2014. Ovaj trend uslijedio je nakon znatnog pada, za 44 posto, u broju podnesenih zahtjeva za azil tokom 2017. u odnosu na 2016”, navode u EASO-u.

Podnosioci zahtjeva

I pored 25 posto manje prijava tokom 2018. u odnosu na 2017, Sirija je ostala prva zemlja porijekla po broju podnosilaca zahtjeva za azil u EU-u. Za njom slijede Afganistan i Irak.

Uprkos sveukupnom padu broja zahtjeva tokom 2018, broj gruzijskih, turskih i venecuelskih podnosilaca prijava porastao je, i to drugu godinu zaredom.

Isto važi za Kolumbiju, Palestinu i Iran.

U EASO-u navode da je u prethodnoj godini na trećinu broja podnesenih zahtjeva za azil odgovoreno pozitivno.

Najviši prosjek dobijanja statusa izbjeglica imaju državljani Sirije, Jemena i Eritreje, dok su najmanje pozitivnih odgovora na zahtjeve za azil tokom 2018. dobili državljani Gruzije i Gambije.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO