May: Ne odgađamo Brexit, izlazimo iz EU 29. marta

May je pozvala zastupnike da ostanu smireni kako bi primorali EU da prihvati izmjene sporazuma o izlasku koji će otvoriti put za miran Brexit (EPA)

Britanska premijerka Theresa May izjavila je, uoči ponovnog izlaska pred parlament, kako vlada kojoj je na čelu nije promijenila svoju poziciju i ne želi odgoditi datum Brexita zakazan za 29. ožujka, prenosi Reuters.

“Vrlo je jasna pozicija vlade otkako smo pokrenuli članak 50. Lisabonskog sporazuma [kojim je definiran izlazak iz Europske unije] da imamo vremenski rok od dvije godine koji se završava 29. ožujka i mi radimo na tome”, izjavila je May.

Ona kasnije danas ponovno dolazi pred parlament kako bi zastupnike upoznala s novim razvojem događaja oko izlaska države iz Europske unije.

U najavi obraćanja zastupnicima, May je rekla kako vjeruje da može postići sporazum o Brexitu koji bi parlament podržao i omogućio Velikoj Britaniji izlazak iz Europske unije 29. ožujka. Ipak, kako javlja Reuters, o dogovoru se neće glasati ovaj tjedan. 

May ne vidi ostanak u carinskoj uniji, što je predložio čelnik laburista Jeremy Corbyn, kao način osiguravanja dogovora, nego smatra da Velika Britanija mora sklapati svoje vlastite trgovinske sporazume nakon Brexita.

Zatražila još malo vremena

Britanska premijerka radi na izmjenama sporazuma kojeg je ispregovarala s Bruxellesom, ali koji su zastupnici odbacili, većinom zbog tzv. backstopa, zaštitnog mehanizma kojim se želi izbjeći ponovna uspostava graničnih kontrola između Irske, članice EU-a, te Sjeverne Irske koja će u okviru Velike Britanije napustiti europski savez.   

Zatražila je za razgovore s Bruxellesom “još malo vremena”, zbog čega se ovog tjedna neće glasati o novom prijedlogu.

Pozvala je zastupnike da “ostanu smireni” kako bi primorali Europsku uniju da prihvati izmjene sporazuma o izlasku koji će otvoriti put za miran Brexit.

Agencija Reuters upozorava kako je Velika Britanija na putu da 29. ožujka izađe iz EU-a bez dogovora, ako May ne uspije nagovoriti Uniju da ponovno pregovara o sporazumu koji su postigli u studenom, a potom i uvjeriti britanske zastupnike da ga prihvate. 

Barnier: Prihvatite trajnu carinsku uniju

EU odbija ponovno pregovarati o sporazumu, iako May insistira da može dobiti pravnoobvezujuću izmjenu zaštitnog mehanizma za irsku granicu koji je glavna prepreka usvajanju dogovora. 

Pregovarač EU-a za Brexit Michel Barnier poručuje da EU neće ponovno otvarati pregovore o sporazumu o razdruživanju, nego bi mogao izmijeniti prateću političku deklaraciju o odnosima dviju strana nakon Brexita.

“Odlučni smo organizirati uredno povlačenje. To uredno povlačenje uvjet je koji nam je potreban za izgradnju budućih odnosa”, kazao je Barnier. 

Dodao je kako bi britanska premijerka trebala pristati na trajnu carinsku uniju s EU-om, kako su predložili britanski laburisti, da bi riješila zastoj u vezi predstojećeg izlaska iz Unije.

Prema njegovim riječima, “backstop je zaštitna mjera za koju se EU nada da nikada neće biti iskorištena”. 

Izvor: Agencije