Kalifornija povlači vojnike s američko-meksičke granice

Trump je ovaj mjesec na granicu poslao dodatnih 3.700 američkih vojnika (EPA)

Guverner Kalifornije Gavin Newsom u ponedjeljak je potpisao naredbu o povlačenju više od dvije trećine pripadnika kalifornijske savezne Nacionalne garde s američko-meksičke granice, ustvrdivši da je granična ‘hitna situacija’ zbog navodne prijetnje koju ilegalna imigracija predstavlja za državnu sigurnost “obični politički teatar”, prenosi Hina.

Odluka je udarac za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa, koji smatra kako se tamo događa prijetnja za državnu sigurnost, prenose agencije.

U govoru u utorak novoizabrani demokratski guverner reći će kako su ilegalni prelasci granica pali na najniži nivo od 1971. godine, a kako je broj neregistriranih stanovnika u Kaliforniji pao na najnižu stopu u deset godina, otkrio je njegov glasnogovornik Brian Ferguson.

„Granična ‘hitna situacija’ nije ništa više od izmišljene krize – a kalifornijska Nacionalna garda neće biti dio tog političkog teatra“, napisao je Newsom na Twitteru.

“Prave prijetnje”

On će zbog toga preusmjeriti 360 pripadnika tih snaga s granice na „prave prijetnje“ saveznoj državi poput krijumčarenja droge i požara, dodao je glasnogovornik.

Newsonov ured još nije otkrio kad će se to dogoditi.

Njegov prethodnik Jerry Brown je pristao poslati trupe na granicu prošlog aprila nakon što je postigao sporazum s Trumpovom Vladom koja je obećala da će se vojska usredotočiti na kriminalne bande i krijumčare, no da neće provoditi zakone o imigraciji.

Guvernerka Novog Meksika Michelle Lujan Grisham, demokratkinja, prošle sedmice je naredila većini pripadnika Nacionalne garde na granici da se povuku, također odbacivši Trumpove tvrdnje o krizi. 

Grisham je predsjednikove opetovane izjave o migracijskoj krizi na granici prozvala „šaradom“. Trupe u Novom Meksiku na granicu je poslala njena republikanska prethodnica Susana Martinez na Trumpov zahtjev.

Milijarde za zid

Trump je ovaj mjesec na granicu poslao dodatnih 3.700 američkih vojnika. 

Američki predsjednik stalno ukazuje na prijetnju ilegalne imigracije, a kao prioritet svog mandata odredio je izgradnju zida na granici. No, demokrate to pokušavaju spriječiti, tvrdeći kako je zid nepotreban i preskup.

Trumpov zahtjev za 5,7 milijardi dolara vrijednim zidom doveo je do 35 dana duge blokade američke Vlade, najduže u historiji, završene prošli mjesec bez osiguranih sredstava za zid.

Trump je pristao privremeno finansirati Vladu tri sedmice kako bi zastupnicima omogućio vrijeme za pronalazak kompromisa i sprječavanje još jedne blokade 15. februara.

Izvor: Agencije