Trump dolazi u El Paso da nadgleda gradnju zida

Trump želi objasniti zbog čega traži izgradnju zida, dugog 3.000 kilometara, koji će koštati 5,7 milijardi dolara (EPA)
Trump želi objasniti zbog čega traži izgradnju zida, dugog 3.000 kilometara, koji će koštati 5,7 milijardi dolara (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump održat će u ponedjeljak skup “Učinimo Ameriku ponovo velikom” u pograničnom gradu El Pasu.

Glavna tema bit će izgradnja sigurnosnog zida na granici s Meksikom. 

Agencija AP javlja, u najavi tog skupa, kako stanovnici tog pograničnog grada mogu u “realnom vremenu” gledati kako raste zid čiju izgradnju je naredio Trump.

Angažirani su brojnici radnici koji kopaju kanale, sipaju beton i dižu metalne stubove visoke šest metara, kako bi zamijenili postojeću ogradu s bodljikavom žicom.

Više od 70.000 ljudi dnevno legalno prijeđe četiri mosta preko Rio Grande, u centru El Pasa, kako bi išli u prodavaonice, škole ili na posao, i većina njih i ne obraća pažnju na zid, javljaju novinari AP-a.

Različiti pogledi na stanje sigurnosti

Trump će u svom obraćanju objasniti zbog čega traži izgradnju zida, dugog 3.000 kilometara, koji će koštati 5,7 milijardi dolara.

U svom obraćanju naciji, Trump je prije nekoliko dana poručio da je “snažna barijera” smanjila broj kaznenih djela u El Pasu i da ga je “pretvorila od jednog od najmanje sigurnih u jedan od najsigurnijih gradova u SAD”.

Gradonačelnik El Pasa, Donald Margo poručio je na Twitteru da El Paso nikada nije bio jedan od najopasnijih gradova u SAD, ali je kasnije rekao da mu je drago što Trump dolazi u taj grad.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO