Kanadska policija oslobodila 43 meksička “moderna roba”

Radnici su morali platiti smještaj, hranu i prijevoz na posao (EPA)
Radnici su morali platiti smještaj, hranu i prijevoz na posao (EPA)

Četrdeset troje Meksikanaca iskorištavanih kao “moderni robovi” u Kanadi, gdje su gotovo besplatno morali raditi u hotelima, oslobođeni su, saopćila je policija Ontarija.

Radnike, većinom muškarce, u Kanadu su privukli krijumčari koji su im za veći novčani iznos obećali da će ondje moći studirati, dobiti radnu dozvolu a na kraju i stalno prebivalište.

No kada su došli tamo bili su smješteni u “neljudskim uvjetima” u gradovima u središtu i na istoku pokrajine Ontarija gdje su morali raditi kao spremači u hotelima na tom području, rekla je policija na konferenciji za štampu.

Policija traga za drugim osumnjičenim

Istražitelji ispituju dvojicu direktora tvrtke za usluge čišćenja u okolici Barrieja, u Ontariju, koji su surađivali s tamošnjim hotelima, ali ih nisu uhapsili.

Policija traži i druge osumnjičene i ovih dana bi mogla objaviti je li podigla optužnice.

Nakon istrage u kojoj je sudjelovalo oko 250 policajaca, Meksikanci su prošle sedmice oslobođeni.

Radnici su morali platiti smještaj, hranu i prijevoz na posao. Poslodavci su kontrolirali njihove plaće i ponekad bi im ostavljali manje od 50 dolara na mjesec za život.

Izvor: Agencije


Povezane

Nekoliko stotina radnika fabrike za preradu paradajza u Meksiku spašeno je, kako navode, ropskih uvjeta rada i zlostavljanja. Policija je uhapsila petoricu zvaničnika kompanije, koji su osumnjičeni za trgovinu ljudima.

Hiljade azilanata i migranata na putu prema SAD-u, stigli su u Mexico City. Karavan čine uglavnom stanovnici Hondurasa. Riječ je o prvoj od tri velike grupe ljudi koji prelaze Meksiko i kreću se prema sjeveru. U Mexico Cityju priču je zabilježio Manuel Rapalo.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO